Verdens kraftigste datamaskin

Organisasjonen Top500 kommer med jevnlig oppdatering av en liste over verdens kraftigste datamaskiner. Det er nå den kinesiske maskinen Tianhe-1A som topper listen, som skal klare beregninger på over 2,5 tusen billioner beregninger i sekundet, det vll si 2,5 petaflops (1015). Dermed måtte den amerikanske XT5 Jaguar rykke ned til andre plass med "kun" 1,75 petaflops.

Den kinesiske maskinen skal visstnok bruke over 7000 Nvidia Tesla M2050 skjermkortprosessorer, og over 14000 Intel Xeon prosessorer. Den skal være sammensatt av over hundre kabinetter, og veie over 155 tonn. Maskinen er allerede tatt i bruk til blant annet værberegninger.

Tianhe-1A klarer en såpass god ytelse, men har samtidig forholdvis lavt energiforbruk (4,04 megawatt), fordi maskinen bruker kombinasjon av sentralprosessorer og skjemkortprosessorer (og ikke satser kun på mange sentralprosessorer), sier Nividia-sjef Jen-Hsun Huang i en pressemelding.

Listen er forresten publisert både på top500.org og wikipedia.org, men den siste utgaven er i skrivende stund ikke blitt offisielt lagt ut ennå, selv om flere nettsteder allerede har meldt om innholdet.

(Kilder: BBC, Engadget, Nvidia)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen