Verdens første bærbare maskin


Bilde: Wikipedia

Bill Moggridge, som av mange anses å ha utviklet verdens første bærbare datamaskin, ble nylig tildelt en ærespris av hertugen av Edinburgh, for sitt livsverk. Moggridge har i dag en stilling som sjef for Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Museum.

Flere personer ble nominert til "2010 Prince Philip Designers Prize", men det var altså Moggridge som fikk prisen. Dette er en pris som årlig deles ut til én person som menes å ha hatt en avgjørende rolle i utvikling av design av ulike slag. I juryens begrunnelse heter det at Moggridge har brukt design til å hjelpe folk til å forstå og bruke teknologi.

Det som angivelig skal være verdens første bærbare datamaskin har navnet Grid Compass, og ble designet av Moggridge i begynnelsen av 80-tallet. Maskinen kjørte med eget operativsystem, Grid-OS, og den gangen hadde maskinen en prislapp på over 8000 amerikanske dollar (46 000 NOK), og derfor var ikke dette en maskin for hvermansen. Maskinen ble blant annet brukt i forbindelse med navigering av romfergen på 80-tallet.

(Kilde: BBC)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen