Test

Verdens beste PC-høyttaler?

Testresultater

Logitech Z-2300

Positive ting Perfekt for pop og rock når du vil spille høyt. Frydefull kinolyd med dypbass. PC og iPod tilkobles direkte. Xbox og Playstation tilkobles med adapter. Praktisk kontrollenhet. Prisgunstig.
Negative ting Dårlig på mellomtoner er dens eneste svakhet. Satellitthøyttalerne er skråstilt og sender lyden oppover.0

Testresultater

Logitech Z-2300

Positive ting Perfekt for pop og rock når du vil spille høyt. Frydefull kinolyd med dypbass. PC og iPod tilkobles direkte. Xbox og Playstation tilkobles med adapter. Praktisk kontrollenhet. Prisgunstig.
Negative ting Dårlig på mellomtoner er dens eneste svakhet. Satellitthøyttalerne er skråstilt og sender lyden oppover.0
Noen liker surroundhøyttalere til PC-en. Det gjør ikke vi. Vi sliter med å plassere senter- og bakhøyttalerne riktig, og snubler ustanselig i kablene. Nei, da er det enklere med stereo til høyre og venstre, og bass på golvet. Stereohøyttalere gjengir dessuten musikk bedre enn surroundhøyttalere.
Men stereo kan vel ikke gjengi effektlyd fra film på PC-en? Joda! Den viktigste effektlyden i film er dypbass. Med en subwoofer som får gulvet til å riste, glass til å klirre og naboen til å våkne, så savner vi ikke effekter fra bakhøyttalere.

Ingen slår klassikeren Z-2300
Høyttalersettet som leverer musikk og filmlyd bedre og billigere enn de fleste, heter Logitech Z-2300. Prisen er bare 1100 kr i de billigste nettbutikkene. Det er et røverkjøp.
Z-2300 ble lansert i 2004. Det er ikke lett å finne nyere PC-høyttalere som kan matche den prisgunstige Logitech-klassikeren. I følge det amerikanske nettstedet Cnet.com er den fortsatt best. Et Google-søk etter +logitech +Z-2300 +review viser flere stålende anmeldelser.

Gigantisk subwoofer
Z-2300 består av to små satellitthøyttalerne med 2,5-tommers mellomtone-elementer og 40 watt per kanal. Når vi fjerner de svarte frontplatene, vises stilrene, enkle fronter i aluminium og svart. Den gigantiske svarte og blytunge subwooferen leverer heftige 120 watt. Anlegget kan spille dramatisk høyt! Noe av det beste, er den separate kontrollenheten med av/på-knapp, stort volumhjul, basskontroll og hodetelefonkontakt.

Kontrollenheten med det store volumhjulet. (Alle fotos: Bjørn B. Brøndbo)

Plugg til PC, Xbox eller iPod
Tilkoblingen kunne ikke ha vært enklere: Plugg bare Z-2300s ministereokontakt i den stasjonære eller bærbare PC-en. De som er lei av daffe iPod-høyttalere, kan bare plugge Z-2300s ministereokontakt i MP3-spilleren. Da blir det fest!
Spillkonsolladapter for PlayStation og Xbox følger også med.

Svake mellomtoner, men hva gjør det?
Logitech X-2300 dekker frekvensområdet 35Hz - 20KHz. Svakheten er mellomtonene.
Hi-fi-friker vil hevde at de mangler, slik at lyden bare består av bass og diskant uten noe imellom. Fordi høyttalerfrontene er skråstilt, blir lyden dessuten sendt skrått oppover. Men vi har lyttet til masse musikk med Z-2300 - og vi elsker lyden den leverer. Den minner oss om våre gamle, amerikanske Polk-høyttalere med plenty bass og diskant, i motsetning til nøytral, men akk så kjedelig europeisk sound.

Låter som et PA-anlegg
Gitarriffene er sprø og klare. Subwooferen håndterer trommer og bassgitar perfekt både ved lavt og høyt volum. Det er ikke antydning til forvrenging når vi øker volumet og naboen i 2. etasje begynner å trampe takten i golvet.
Frydefullt åpner vi MediaMonkeys musikkbibliotek i PC-en og gjenopplever gamle helter som Snakefinger, B52's, Dead Kennedys, The Residents. Fred Frith, Laurie Anderson, Brian Eno, Talking Heads, Dead Kennedys, The Cure, The Clash, Ramones og Malcolm McLaren. Z-2300 for full guffe låter som PA-anleggene på konsertarenaer.

THX-sertifisert Starwars
Z-2300 er THX-sertifisert. I pur glede ser vi Starwars "The Phantom Menace" på PC-skjermen. Imperiets stjernekryssere rumler og buldrer når de får en laserstråle midt i fleisen og eksploderer med galaktisk torden og brak. Satellitthøyttalerne spytter ut dialoger som ikke blir overdøvet av bassdrønnene: - Gi meg skaderapport, R2-D2!
Riktignok kan ikke Z-2300 levere ekte, 5.1-flerkanalslyd, men det er likevel kinokvalitet over lyden. Starwars oppleves helt galaktisk.

Mye dypbass fra denne subwooferen.

Bedre lyd med stereoanlegg
Noen vil hevde at andre PC-høyttalere er bedre. Det er vi ikke sikre på. Men hvis du hører mye på jazz, får du bedre lyd ved å koble PC-en til et stereoanlegg med forsterker og store høyttalere. Da anbefaler vi å bruke Logitech Squeezebox Duet som gir trådløs forbindelse mellom PC-en og det store stereoanlegget. Hvis du vil fornye stereoanlegget og har litt peiling på slikt, kan du gjøre et varp på bruktbørsen hos Lyd & Bilde.

Og konklusjonen?

Logitech X-2300 beviser at det nyeste ikke alltid er det beste. Tilkoblingen er som fot i hose, og volumkontrollen perfekt. Musikk gjengis med krystallklar diskant og kjellerdyp bass. Selv om mellomtonene kunne vært bedre, elsker vi PA-lyden fra Z-2300. Til jazz bruker vi stereoanlegget. Strålende filmlyd med THX-sertifisert stereo. Z-2300 er verdens beste PC-høyttaler i sin prisklasse.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen