Verdens tynneste datamaskiner på to fronter
Teknofil
(Bilde: Lenovo/NEC/Shutterstock 133906007/Teknofil.no/montasje)

Verdens tynneste datamaskiner på to fronter

Lenovo er på rekordjakt med sin nye bærbare og dens hybridsøster.

Teknologimessen CES 2015 er i gang, og med den blir vi formerlig bombardert med nye dingser og ny, spennende teknologi. Lenovo stiller sterkt i år, og lanserte for bittelitt siden verdens letteste proffbærbare i form av en ny ThinkPad. Men de lar seg ikke stoppe der. Ifølge CNET lanserte selskapet i tillegg en ny supertynn og -lett Ultrabook på 0,7 kg og en hybrid på 0,9 kg.

Begge to har 13-tommers skjermer, og er faktisk også verdens letteste maskin i hver sin kategori.

Intel i5 og Intel i7

LaVie Z HZ550 er en tradisjonell bærbar, men i ekstremt tynn og lett utforming.
LaVie Z HZ550 er en tradisjonell bærbar, men i ekstremt tynn og lett utforming.Foto: Lenovo/NEC

Den bærbare maskinen har fått navnet LaVie Z HZ550, mens hybriden har det like kryptiske navnet HZ750. Sannsynligvis vil den bli innlemmet i Yoga-serien, så vi kan godt kalle den «Yoga HZ750». Under skallet vil du finne Intels nye Broadwell-prosessorer, henholdsvis i5 i den bærbare og i7 i hybriden.

At dette er to beist av noen maskiner synes også på skjermene, som skal bli høyoppløste 13-tommere på 2 560 x 1 440 piksler. Det gir 226 piksler per tomme, noe som tilsammenligning er nesten dobbelt så mye som det en 13-tommers MacBook Air kan diske opp med. 

Hybriden har fått navnet HZ750, og skjermen skal kunne bøyes helt rundt slik at du får et svært nettbrett.
Hybriden har fått navnet HZ750, og skjermen skal kunne bøyes helt rundt slik at du får et svært nettbrett.Foto: Lenovo/NEC

Den ekstremt lave vekten har vært mulig å oppnå ved bruk av en ny magnesium-legering som visstnok skal være hele 50 prosent lettere enn aluminium, men har også gått på bekostning av noen andre ting. En slik ting er batteriet. Batteriene er oppgitt til 29,6 Wh (bærbar) og 44,4 Wh (hybrid). Spenningen på batteriene er så langt ikke kjent, og en mAh-verdi er dermed utilgjengelig. For å gi et slags bilde kan vi nevne at den tidligere nevnte MacBook Air-en på 13 tommer har et batteri på 54 Wh. LaVie Z har dermed bare litt mer enn halvparten av dette, noe som sannsynligvis vil merkes.

Begge leveres for øvrig med 128 GB flashlagring og 4 GB minne som standard, men hybriden kan oppgraderes til 8 GB. Prismessig legger LaVie Z seg på ca. 9 950 kroner, mens hybriden vil koste noe stive 11 500 kroner. Når – og om – de kommer til Norge er imidlertid ukjent.

Spesifikasjonene er listet opp her.
Spesifikasjonene er listet opp her.Foto: Lenovo

Det er ikke bare Lenovo som driver med hybrider.
Men vil Apple virkelig hive seg på lasset? »

(Kilde: CNET)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen