Turbina Sapiens produserer nok strøm til å forsyne 6000 husstander. (Bilde: Siemens)

Verdens største vindmøller er store som fly

Danmark er først ute med de nye vindmonstrene.

Våre danske naboer har nylig satt opp et monster av en vindmølle til havs. Vindmølla, som kalles «Turbina Sapiens», kan produsere 25 millioner kilowattimer med energi – altså nok strøm til å forsyne 6000 husstander.

Vindmølla benytter seg av tre gigantiske turbinblader på 75 meter hver, noe som gir en rotordiameter på totalt 154 meter – like stort som vingespennet til en Airbus A380.

Robust til havs

Det første eksemplaret av dette vindbeistet ble installert utenfor Østerild i Danmark. Vindturbinen er lagd for å være på havet, og det krever derfor andre egenskaper enn landbaserte møller.

Offshore-turbiner må blant annet være lettere, mer solide og tåler mer juling. De må være langt mer pålitelige enn sine slektninger på land, med tanke på avstand til og transport av nærmeste reparasjonsutstyr.

Siemens har løst dette ved å erstatte to tredjedeler av all mekanikken i vindmølla med sitt eget Direct Drive-system. Dette bruker en lavhastighetsgenerator som er langt mer slitesterk enn ordinære varianter.

Lett og energieffektiv

På grunn av det slankere og lettere utstyret, har det blitt frigjort masse plass inne i kroppen på turbinen. Nå er det plass til en liten kran for å heise opp tunge generatordeler og en mindre heis for reparatører.

Alt dette sørger også for at Turbina Sapiens er relativt lett. Kroppen veier 200 tonn, mens totalvekten med rotorer og alt er på 350 tonn.

Fordi den er rimelig energieffektiv, er vindturbinen ettertraktet på markedet. Det danske energiselskapet Dong har for eksempel bestilt hele 300 stykker for å plassere langs kysten av Storbritannia i løpet av de neste årene.

Se mer i denne reklamefilmen fra Siemens:


(Kilder: New Scientist, Siemens)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen