Verdens største Apple-marked forbyr innkjøp av iPad og MacBook
(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Verdens største Apple-marked forbyr innkjøp av iPad og MacBook

Anonyme kilder med oppsiktsvekkende opplysninger.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I IT-verdenen er det som kjent en del land som foretrekker å gå sine egne veier for å markere uavhengighet fra vestlig teknologi, særlig om det allerede eksisterer visse diplomatiske spenninger.

Dette så vi et godt eksempel på i mai, da det ble klart at Kina bannlyser Windows 8 fra datasystemene til statlige myndigheter som «hevn» for at Microsoft avsluttet Windows XP-støtten. Nå er kineserne på ferde igjen med nye tiltak mot vestlige selskaper.

Bannlyser Apple-produkter

Nettstedet Bloomberg har nemlig fått nyss om at Kina har forbudt innkjøp av en rekke produkter fra Apple til statlige departementer. Opplysningene stammer fra anonyme, statlige ansatte «med kjennskap til saken».

Forbudet skal omfatte hele ti forskjellige Apple-produkter, inkludert det populære nettbrettet iPad og selskapets bærbare PC-er MacBook Air og MacBook Pro. Produktene skal rett og slett ha blitt fjernet fra en innkjøpsliste distribuert til de respektive departementene.

Selv om forbudet i utgangspunktet altså kun gjelder statlige institusjoner er det godt mulig at tiltaket også vil få ringvirkninger lenger ut i den kinesiske markedet.

Stod for 16 prosent av omsetningen

– Når staten stanser innkjøp av produkter sender det et signal til andre selskaper og halvstatlige enheter. Den kinesiske staten ønsker å forsikre seg om at utenlandske selskaper ikke har for stor innflytelse i Kina, sa en analytiker ved et Hong Kong-basert selskap, Mark Po, til Bloomberg.

I så fall kan dette få ganske dramatiske konsekvenser for Apple. Som nettstedet påpeker står Kina for cirka 16 prosent av Apples totale omsetning forrige kvartal. Det er imidlertid ingen av kildene vi har sett som melder om at forbudet vil bli utvidet med det første.

For øvrig er det uvisst akkurat hva som er årsaken til forbudet, annet enn at det er av «sikkerhetshensyn». Apple selv har ikke kommentert saken.

Kina er stadig på ferde med tvilsomme fremstøt: Kinesisk hacker ble arrestert for tyveri av amerikansk militærteknologi »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen