«Verdens sikreste operativsystem» ikke sikkert likevel
(Bilde: icsnaps/Shutterstock.com)

«Verdens sikreste operativsystem» ikke sikkert likevel

Forskere har funnet et alvorlig hull som kan bryte anonymiteten.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I disse NSA-tider er det som kjent mange som i økende grad benytter seg av ulike anonymiserende løsninger for å beskytte seg mot utidig snoking fra det nysgjerrige byrået, og eventuelt fra andre uvedkommende.

Tor-nettverket har blitt nevnt i mange sammenhenger som et verktøy for å klare dette, men litt mindre kjent er kanskje det kompakte og Tor-beslektede operativsystemet Tails. Dette er et OS som NSA også har vært interessert i å identifisere brukerne av.

Ikke så trygt likevel

Tails er et Linux-basert operativsystem som fokuserer på personvern og anonymitet ved å sørge for at brukeren ikke etterlater noen former for digitale spor på PC-en. I tillegg sender det trafikk til Internett gjennom Tor.

Systemet er blitt kalt «verdens sikreste» operativsystem, og som Engadget meldte er systemet blitt brukt av storvarsleren Edward Snowden. I dag er det imidlertid slik at det er veldig lite som faktisk er hundre prosent sikkert når det gjelder datateknologi, og som The Verge nå melder er det oppdaget et potensielt alvorlig sikkerhetshull i nettopp Tails.

Hullet ble oppdaget av sikkerhetsselskapet Exodus Intelligence, og for å forhindre utnyttelse av sårbarheten har Exodus valgt å holde de tekniske detaljene for seg selv inntil problemet er fikset. I all hovedsak skal det dreie seg om et hull som gjør det mulig for hackere å av-anonymisere datamaskiner som kjører Tails.

På saken

Sårbarheten skal også gjøre det mulig å fjernstarte programmer og dermed legge til rette for bruk av ondsinnet programvare på datamaskiner med operativsystemet.

Det jobbes nå iherdig med å fikse sikkerhetshullet, og Tails skriver på hjemmesiden sin at en full rapport om sårbarheten vil legges frem av Exodus i løpet av ukes tid. Tails sier også at de ønsker denne type avsløringer velkommen, og at de kontinuerlig jobber med å gjøre operativsystemet enda sikrere.

Nå skal Google få has på nettkriminaliteten:
Det skal de gjøre med en ny «elitegruppe» »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen