Prototypen Bluenose deler mange likheter med dagens design.
Teknofil
Prototypen Bluenose deler mange likheter med dagens design. (Bilde: AEROVELO)

Verdens raskeste sykkel

Like rask som en bil, men drevet av muskelkraft.

Det canadiske selskapet AeroVelo har tidligere laget pedaldrevne fly og helikopter. Nå skal de produsere en sykkel som er i stand til å bryte fartsgrensen på norske motorveier - med god margin.

Teamet bak prosjektet er en blanding av studenter og ingeniører, som sammen skal forsøke å bryte fartsrekorden på sykkel ved å nå 140 kilometer i timen. 

Effektiv

Sykkelen har fått navnet Eta, etter den greske bokstaven som brukes av ingeniører for å angi effektivitet. Ved å fokusere på lavest mulig vekt, luftmotstand og friksjon håper de å kapre verdensrekorden for et kjøretøy kun drevet av muskelkraft.

Vortex, en tidlig prototype, skiller seg fra Eta blant annet ved at føreren kikket ut av en frontrute. I nyere versjoner er designet endret for å minske luftmotstanden.
Vortex, en tidlig prototype, skiller seg fra Eta blant annet ved at føreren kikket ut av en frontrute. I nyere versjoner er designet endret for å minske luftmotstanden.Foto: AEROVELO

En prototype ved navn Bluenose har allerede nådd 125 kilometer i timen. Ved blant annet å strømlinjeforme doningen ytterligere, noe som skal føre til at luftmotstanden reduseres med 20 ganger, håper de altså å øke farten med minst femten kilometer i timen. 

Tegning av Eta.
Tegning av Eta.Foto: AEROVELO

Teamet har tatt i bruk hundrevis av datasimuleringer for at karbonfiberskallet rundt sykkelen skal være mest mulig aerodynamisk. Cockpiten er fullstendig lukket, og "piloten" ser veien foran seg på en skjerm

I tillegg skal en mer effektiv kraftoverføring bidra til at sykkelen når 140 km/t eller enda høyere hastigheter. Eta drives som sagt av ren muskelkraft; et komplisert girsystem gjør det mulig å oppnå den ekstreme hastigheten, selv om førerens muskelkraft kun tilsvarer 1 hestekraft. 

Et datagenerert bilde av dagens design.
Et datagenerert bilde av dagens design.Foto: AEROVELO

Donasjoner

Prosjektet er finansiert av donasjoner, og AeroVelo har nå startet en kampanje på crowdfunding-nettstedet Kickstarter. Målet er å samle inn 30 000 dollar, eller omlag 180 000 kroner. 

I skrivende stund har 56 støttespillere donert i overkant av 5500 canadiske dollar, noe som tilsvarer omlag 30 000 norske kroner.

Dersom finansieringen går i orden vil Eta delta i World Human-Powered Speed Challenge i Battle Mountain, Nevada i september.

Les mer om prosjektet på AeroVelos nettsider. Nedenfor kan du se AeroVelos introduksjonsvideo om prosjektet.

 

Les mer på Side3.no: Her er biltyvenes favoritter »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen