Én av disse mennene er en robot
Teknofil
(Bilde: Courtesy of Geminoid.DK)

Én av disse mennene er en robot

Robotforsker lagde tro kopi av seg selv.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den danske robotforskeren Henrik Schärfe fra Aalborg Universitet har laget det som ifølge Videnskab.dk er verdens mest menneskelignende robot. Ikke overraskende er «Geminoid-DK» en tro kopi av forskeren selv.

Under helgens Science in the City-festival i København vil deltakerne få anledning til å møte roboten. Den var for øvrig på besøk hos NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim i 2012 også. Schärfe leder forskningsprosjekt som går på hvordan vi kommuniserer med menneskelignende roboter, og har brukt Geminoid-DK som en del av forskningen.

Geminoid-DK har for øvrig ingen form for kunstig intelligens – den er fjernstyrt. Det spesielle er at den ligner på et menneske, som kan bevege på overkroppen og hodet. En høyttaler på baksiden kan gi roboten en mikrofonstyrt stemme. Prisen på en robot á la Geminoid-DK ligger på rundt en million kroner.

Her ser du et kort klipp som viser hvordan den fungerer:

Møte med en robot

Schärfe mener at denne typen robotforskning blir stadig viktigere, ettersom robotene er i ferd med å bli svært avanserte. Han ser for seg at roboter – på sikt – vil kunne utføre en rekke velferdstjenester, samt at selvkjørende transportmidler kan bli en realitet. Det inkluderer passasjerfly.

– Jeg har snakket med folk fra flyselskapet Boeing, og de vurderer forskjellige scenarier for hvordan det skal foregå. Men det er sikkert at pilotene skal bli igjen på jorden. Boeing-folkene forteller meg at 95 prosent av alt som skjer i moderne passasjerfly allerede er styrt av maskiner, så det er de siste få prosentene man vil ta bort, sier Schärfe til Videnskab.dk.

Nye samfunnsmodeller

Ifølge forskeren vet vi imidlertid for lite om hvordan folk reagerer på å måtte kommunisere med en robot. Han minner om at da minibanken ble lansert var det også stor motstand mot disse. Folk stolte mer på at et menneske skulle håndtere pengene deres.

Videre sier Schärfe at han ser for seg at det vil bli en robot-revolusjon de neste årene. Da tenker han ikke bare på «selvkjørende gressklippere eller støvsugere i stuen», men at vi sannsynligvis heller vil se «helt nye samfunnsmodeller».

Les mer om Geminoid-DK hos Aalborg Universitet.

Bør vi være redde for robotene? 
Tesla-sjef Elon Musk er redd at datamaskiner kan bli for smarte »

(Kilder: Videnskab.dkAalborg Universitet)

(Bilde: Courtesy of Geminoid.DK)
(Bilde: Courtesy of Geminoid.DK)
(Bilde: Courtesy of Geminoid.DK)
(Bilde: Courtesy of Geminoid.DK)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen