Titan innehar førsteplassen på Top500.org.
Titan innehar førsteplassen på Top500.org. (Bilde: ORNL)

Verdens kraftigste supermaskin blir bedre

Titan får enda raskere lagring.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Superdatamaskinen Titan fra Oak Ridge National Laboratory i Tennessee, har tronet på førsteplassen på Top500.org's liste over de kraftigste maskinene i verden siden november i fjor.

Monsteret leverer en maksimal ytelse på 27 petaflops, altså 27 billiarder regneoperasjoner per sekund, og brukes blant annet til forskning innen kjernefysikk, biodrivstoff, solenergi, klimaendringer og materialkunnskap.

Når får Titan en aldri så liten oppgradering, og kan således skryte av å ha verdens raskeste lagring – ved siden av å være sjefen over alle sjefer.

Ikke dårlig utgangspunkt

Bør holde for neste Battlefield.
Bør holde for neste Battlefield.Foto: ORNL

Den 299 008-kjernede maskinen har åpenbart mange godsaker innabords, deriblant 18 688 AMD Opteron 6274 16-kjernersprosessorer og 18 688 Nvidia Tesla K20X-grafikkprosessorer – samt et minne på 710 terabyte.

Før denne nye oppgraderingen, hadde Titan «bare» en lagringskapasitet på 10 petabyte, med en overføringshastighet på «skarve» 240 gigabyte i sekundet.

Oak Ridge var åpenbart ikke fornøyd med dette, og nå støtter det nye filsystemet 40 petabyte – med en overføringshastighet på hele 1,4 terabyte i sekundet. Sagt på en enkel måte: Det er raskt, veldig raskt.

Fra Tennessee til Månen

Det er det amerikanske selskapet DataDirect Networks (DDN) som har bygget det nye lagringssystemet, med navnet Spider II. Opplegget utgjøres av totalt 36 mindre SFA12K-40-lagringssystemer fra DDN, og disse støtter 1,12 petabyte hver seg.

Ifølge Oak Ridge er lagringskapasiteten så enorm at den tilsvarer 365 300 kilometer med bøker stablet oppå hverandre, eller avstanden fra Oak Ridges hovedkvarter i Tennessee til Månen.

I november tok Titan over tronen fra IBMs Sequoia-maskin. Det neste oppgjøret mellom verdens giganter er i juni.

Titan må ikke forveksles med Titan:
Her er Titan – Nvidias heftigste skjermkort »

(Kilde: ExtremeTech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen