Ny kvantedatamaskin skal være 600 ganger raskere enn en PC
(Bilde: D-Wave Systems)

Ny kvantedatamaskin skal være 600 ganger raskere enn en PC

Men er den egentlig så rask? spør skeptikerne.

Et av de få selskapene som selger kommersielle kvantedatamaskiner, D-Wave, har nylig kunngjort at deres nye modell D-Wave 2X er klar for markedet. Den nye maskinen er ifølge produsenten vesentlig kraftigere enn forgjengeren, og skal kunne løse mye mer kompliserte oppgaver.

Maskinen er selskapets første som byr på over 1000 såkalte «qubits», altså informasjonsenhetene som kvantedatamaskinene benytter. Til sammenligning hadde forgjengeren kun rundt halvparten av dette.

D-Wave testet for anledningen ut maskinen ved å sammenligne ytelsen med en konvensjonell PC, og fant ganske store forskjeller. Selskapet benyttet en PC med en spesiell problemløsningsprogramvare som er optimalisert for å konkurrere med kvantedatamaskiner.

Slik ser kvanteprosessorene til D-Wave ut.
Slik ser kvanteprosessorene til D-Wave ut. Foto: D-Wave

Opptil 600 ganger raskere

Selskapet kom frem til at den nye kvantemaskinen fant såkalte «nær-optimale» løsninger på vilkårlige sett av problemer helt opptil 600 ganger raskere enn den konvensjonelle datateknologien.

Dette tallet gjaldt imidlertid kun selve dataprosesseringen, og om man justerer for den tiden det tar å mate maskinene med de relevante dataene var kvantedatamaskinen cirka 15 ganger raskere.

Som vanlig finnes det imidlertid skeptikere, og de nye ytelsesmålingene har allerede møtt kritikk. En dataingeniør ved navn Matthias Troyer, som selv har jobbet med programvaren som konkurrerer med D-Wave-maskinene, sa til nettstedet New Scientist at sammenligningen i dette tilfellet trolig ikke er rettferdig.

– Brukte kun én kjerne

Blant annet pekte Troyer på at D-Wave brukte en PC med en åttekjerners prosessor av typen Intel Xeon E5-2670 , men at kun én av kjernene ble benyttet til dataprosesseringen i forsøket. Det skal også ha vært andre uregelmessigheter i målingene. Metodologien bak ytelsesmålingen kan du studere i dette omfattende dokumentet

D-Waves kvanteprosessorer fungerer i veldig korte trekk ved å kjøle kretser nesten ned til det absolutte nullpunktet, noe som gjør at kretsene inntar en kvantetilstand hvor strømmen går i begge retninger samtidig. På denne måten har altså kretsene, som representerer informasjonsenheten «qubit», to verdier på samme tid, der vanlige datamaskiner opererer med enten 1 eller 0.

Dette skal i teorien gjøre at kvantedatamaskiner vil kunne utføre en mengde operasjoner som tradisjonelle datamaskiner ikke er i stand til. Mer informasjon finner du hos D-Wave.

Kvantedatamaskiner er ennå ganske mystiske: Her prøver Microsoft å forklare teknologien »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen