Japanerne har stått bak de første 8K-sendingene. Dette er en prototype på en 8K-TV som ble vist frem av Sharp i 2014.
Japanerne har stått bak de første 8K-sendingene. Dette er en prototype på en 8K-TV som ble vist frem av Sharp i 2014. (Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)

Verdens første sendinger i 8K-oppløsning er nå et faktum

Japan med teknologisk bragd.

I mars i år kunne vi melde at Japan hadde planer om å sende deler av sommer-OL i intet mindre enn 8K-opppløsning, og nå kan nettstedet PC World melde at de første sendingene i ekstremoppløsningen allerede er unnagjort.

De første 8K-sendingene startet på mandag og var formodentlig prøvesendinger i forkant av sommer-OL, som går av stabelen den 5. august.

16 ganger mer enn HD

8K-oppløsning opererer med 7680 x 4320 piksler, som er 16 ganger mer enn full HD-oppløsning og fire ganger mer enn 4K-oppløsning. 

De japanske 8K-sendingene er naturlig nok ikke rettet mot den gjengse forbrukeren hjemme i stua. I stedet skal sendingene være tilgjengelige på bestemte offentlige visningsområder rundt omkring i Japan.

De nye 8K-sendingene kan nok trygt kalles forut for sin tid, med tanke på at selv 4K-teknologien har langt igjen til å bli en etablert standard. Ikke minst finnes det heller ingen TV-er som støtter den høye oppløsningen, med unntak av noen ytterst få prototyper.

8K byr på 16 ganger flere piksler enn HD-oppløsning, som illustrert her.
8K byr på 16 ganger flere piksler enn HD-oppløsning, som illustrert her. Foto: NHK

Pionér

Det er den japanske rikskringkasteren NHK som står bak 8K-sendingene. Selskapet har jobbet med den høyoppløste teknologien i mange år, som inkluderer både maskinvaren og infrastrukturen, og allerede i 2013 viste selskapet frem et kompakt 8K-kamera.  

Som PC World peker på krever overføring i 8K-oppløsning saftig utstyr. For å håndtere ukomprimert 8K-video i sanntid trenger man for eksempel en båndbredde på 100 Gbit/s, noe som ikke akkurat er dagligdags ennå.

Mer informasjon om NHKs 8K-satsing kan du finne på selskapets hjemmesider.

De fleste av oss må nøye seg med 4K-oppløsning en stund til: Her er Sonys nye 4K-modeller med HDR »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen