Verden venter i spenning

Mandag denne uken meldte Forbrukerombud Bjørn Erik Thon at de trekker Apple inn for Markedsrådet for å få selskapet til å heve sperrene på musikken de selger via Itunes. Nå venter verden i spenning på utfallet av saken.

Får internasjonal omtale
Nyheten om at lille Norge fortsetter kampen mot det store konsernet Apple går ikke upåaktet hen i verdens medier. Nyheten har spredd seg fort etter at saken ble kjent i norske medier mandag. Både The Guardian, ABC News og Associated Press har slått hendelsen stort opp. Nå venter de i spenning på utfallet.


Associated Press har løftet saken om Forbrukerombudet og Apple høyt opp.

Det er nemlig ikke bare for norske kunder at denne saken vil ha en virkning. Forbrukerombudet har ifølge Associated Press utarbeidet denne saken i samarbeide med forbrukerinstanser i flere land gjennom to år, og Norge ble valgt ut for å teste saken for Markedsrådet her i landet. Ifølge Bjørn Erik Thon er dette en sannhet med modifikasjoner.

-  Det stemmer at vi har hatt samarbeid om denne saken, men det er jeg som har valgt at Norge skal kjøre denne saken. Jeg har nok et litt sterkere engasjement for dette enn forbrukerombudene i andre land, forklarer han til Teknofil.

Vil ha konsekvenser internasjonalt
Han tviler derimot ikke på at saken vil ha konsekvenser. Og han regner med at disse konsekvensene ikke vil bli av det beskjedne slaget.

- Denne saken vil kunne få store konsekvenser i flere land om den går igjennom. Jeg jobber dessuten nå for å få forbrukerombudene i andre europeiske land til å opprette lignende klager, sier Thon.


Forbrukerombud Bjørn Erik Thon vil jobbe for å få med andre europeiske land på saken mot Apple.

Størst nedslag i Europa
Ifølge ABC News har Thon gode muligheter til å få med seg flere på laget. Ifølge deres rapport støtter både Nederland, Sverige, Danmark, Tyskland og Frankrike opp om det norske initiativet. Med disse på laget vil Norge stå langt sterkere enn om kampen mot Apple må tas alene. Thon tviler derimot på at denne saken vil ha stor effekt i USA.

- Så langt har markedene i USA og Europa utviklet seg forskjellig med hensyn til sperrer i musikken. I USA har blant annet Amazon startet med salg av musikk over nett uten kopisperrer, situasjonen der er derfor annerledes enn i Europa, forklarer Thon.

Ønsker å kvitte seg med DRM?
Apple selv har enda ikke kommentert den siste tidens hendelser, men en behandling i Markedsrådet vil utvilsomt sette press på selskapet for å åpne for bruken av musikk kjøpt på Itunes på andre mediespillere enn Ipod.


Om du kjøper musikk i Itunes, så må du spille den av på Ipod om du vil ha den med deg. Det vil forbrukerombudet ha en slutt på.

Steve Jobs, sjef for Apple, har tidligere uttrykt et ønske ovenfor musikkbransjen for å kunne selge musikk helt uten sperrer. Det samme ønsket har Apple også tidligere uttrykt ovenfor Forbrukerombudet.

Apple og Itunes har frist frem til 3. november på å kommentere saken fra Forbrukerombudet ovenfor Markedsrådet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen