Verden kan gå tom for touchskjermer

Trykk- eller berøringsskjermer blir nå brukt i en rekke forskjellige produkter, fortrinnsvis i mobiltelefoner og andre mobile enheter.

Touch-teknologien krever imidlertid sine ressurser, og en av de viktigste ressursene vil ifølge fagbladet New Scientist ta slutt om kun 10 år. Det melder Gizmodo.

Det kan i så fall bety slutten på touch-skjermer, samt LCD-skjermer som blant annet brukes i TV-er, med mindre forskere finner et alternativ.

Indium tin oxide (ITO)
Ett av hovedelementene i alle berøringsskjermer og LCD-skjermer heter Indium tin oxide (ITO) på engelsk. For å lage dette kreves indium, en sjelden og kostbar resurs som er et bi-produkt av gruvedrift med sink og bly.

Det unike med indium er at stoffet fører elektrisitet samtidig som det ikke absorberer lys-fotoner - noe som gjør stoffet optisk gjennomsiktig.

På en LCD-TV er det to ITO-elektroder som skrur av og på hver eneste piksel i skjermen, så denne ressursen er essensiell også for LCD-teknologi.

Hvor mye eller lite Indium som finnes på verdensbasis er umulig å anslå, ifølge eksperter fra Yale University. Årsaken er at mange sink- eller bly-gruver ikke tar seg bryet med å samle opp Indium i samme slengen.

Ekspertene sier det trolig vil oppdages nye indium-forekomster, men neppe nok til å mette den økende etterspørselen til bruk i mobiltelefoner, mobile enheter eller LCD-TV-er.

Jobber med løsninger
Hvis verden tømmes for ITO innen et tiår haster det med å finne en erstatning. Ellers kan det bety slutten på berøringsskjermer og LCD-skjermer fortere enn vi skulle ønske.

Forskere ved Northwestern University in Evanston, Illinois, har blant annet utviklet en metode som gjør at man erstatter en stor del Indium med et materie som er basert på kadmiumoksid. Dette fører til at man bruker kun 20 prosent indium, i motsetning til 90 prosent for ITO.

Å bruke karbon, sølv, eller polymer som erstatning er andre løsninger som det forskes på.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen