Verden går under i dag

Onsdag starter CERN i Geneve opp sin Hadron Collider som skal revolusjonere forskning innen partikkelfysikk. I bakgrunnen har de også utviklet tidenes mest avanserte datamaskin for å prossesere datamengden som kommer ut. Skeptikere og religiøse organisasjoner både i USA og Europa spår imidlertid verdens undergang når prosjektet settes i gang på onsdag.

Mikroskopiske sorte hull
Hele CERN-prosjektet, som har vært i planlegging og produksjon i 14 år, har som formål å tilegne seg ny kunnskap om blant annet hvordan universet ble til. Det gigantiske prosjektet er et samarbeid mellom en rekke europeiske land, og også USA er med på spleiselaget. Hadron er nå verdens størst maskin.

Det er imidlertid mange som ikke liker at forskerne tukler med partikkelkreftene, og en rekke både konservative og religiøse grupper har gått rettens vei for å få prosjektet stoppet. De har imidlertid ikke lykkes, og i dag fyres magnetene opp i Geneve. Du trenger nok likevel ikke frykte for din egen fremtid. Prosjektet er fullstendig trygt, forsikrer forskere både i tilknytning til prosjektet, og andre som har jobbet med lignende mindre prosjekter tildligere.


Hadron Collider er mildt sagt gigantisk.

Overraskende fanatikerstøtte
Det er imidlertid ikke bare gærne fanatikere som er kritiske til prosjektet. En rekke forskere har også gitt kritikerne sin støtte, og gruppen som har klaget CERN Hadron inn for Europa-domstolen består også av en noen forskere. Flere av forskerne involvert i prosjektet har til og med fått drapstrusler, blant dem nobelprisvinner i fysikk, Frank Wilczek.

Da Sveriges største avis, Expressen, skrev om jordens undergang i går, kom det en massiv respons fra de svenske leserne. Det var selvsagt en overvekt av leserne som logisk nok mente at dette bare var tull, men et forbausende stort antall virket som å oppleve en reell frykt.

Teknofil-redaksjon føler seg trygge. Hva tror du?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen