Test

Ventemusikk på mobilen

Hvem tilbyr ventemusikk?

Per skrivende stund (mars 2007) er det kun Telenor, NetCom og Tele2 som tilbyr ventemusikk for privatbrukere. Detaljer om abonnement og muligheter finner du nedover siden.

Hvem tilbyr ventemusikk?

Per skrivende stund (mars 2007) er det kun Telenor, NetCom og Tele2 som tilbyr ventemusikk for privatbrukere. Detaljer om abonnement og muligheter finner du nedover siden.

Forrige uke lanserte Telenor såkalte ventetoner, en tjeneste som bytter ut den velkjente tutelyden med en valgfri sang. Tjenesten har tatt resten av verden med storm, og NetCom lanserte tjenesten allerede i 2005. Nå tror analytikere at tjenesten vil ta av også her hjemme.

Hele poenget med ventemusikk er at du skal slippe å måtte kjede deg vekk med det vanlige ventesignalet. I land som Kina og USA har ventemusikk slått godt an og er like vanlig å kjøpe som ringetoner. Folk bruker det som en måte å beskrive seg selv og egne musikkpreferanser.

Her til lands kan du få ventemusikk hos Telenor, Netcom og Tele2. Samtlige av operatørene har et bredt musikkutvalg i ulike sjangre som gjør at du med et par tikroner kan kringkaste din forkjærlighet for Mozart - eller Rune Rudberg, alt ettersom.

Fellestrekkene for alle tjenestene er at de har en månedsavgift og en éngangsavgift for hver sang du bestiller. Tjenesten koster ingenting for personen som ringer til deg, og du står fritt til å avbestille tjenesten når det måtte passe deg.

Telenor - Ventetone

Telenor - Ventetone
(Foto: Telenor)

Telenor - Ventetone

Telenors Ventetone er nykommeren blant de tre, og er utviklet i samarbeid med Cellus. Tjenesten er foreløpig gratis, men vil fra juni koste 10 kroner per måned. For hver sang du legger inn betaler du 25 kroner.

Å bestille ventemusikk hos Telenor er enkelt, men må gjøres via mobiltelefonen. Du sender enkelt og greit "ventetone" til 1986, og får så en melding med WAP-lenke til operatørens hjemmesider. Her kan du velge mellom flere hundre forskjellige låter, da alt fra Mozarts fiolinkonserter til Britney Spears nyeste.

Via WAP kan du også gå inn på en egen innstillingsside, der du kan velge hvilken låt du ønsker å spille av som ventemusikk. Dette er svært praktisk siden du da kan skru tilbake til vanlig ventetone eller endre sang alt etter humør. Telenor fortjener også stjerne i boken for å tone inn en vanlig ringelyd i bakgrunnen av ventemusikken, slik at den som ringer til deg ikke tror det er mobilsvar.

Ingen smaksprøve
Det negative med Telenors tjenester er at du ikke kan høre på sangene eller se mer informasjon før du kjøper dem. Dette kan du hos NetCom og burde være rimelig enkelt å få på plass. Du kan heller ikke velge ut spesielle låter for enkelte nummer, men må istedet ha samme ventetone for alle. Skulle du for eksempel ha Rosa Helikopter som ventetone når banken ringer, så kan det hele fort bli litt pinlig.

For å lese mer om Telenors ventetone-tjeneste, kan du lese om tilbudet på operatørens hjemmesider.

NetCom - Jukebox

(Foto: NetCom)
(Foto: NetCom)

NetCom - Jukebox

NetComs Jukebox var den første av ventemusikk-tjenestene her til lands. I likhet med Telenors Ventetone-tjeneste tar NetCom 25 kroner for hver sang du kjøper gjennom JukeBox, og 10 kroner måneden for selve tjenesten.

I motsetning til Telenors tjeneste er Jukebox også nettbasert, som innebærer at du kan gjøre alle instillinger og bestillinger på datamaskinen din. Alt du gjør er å bestille tjenesten under "Min Jukebox" på NetComs hjemmesider, som så aktiverer tjenesten på abonnementet ditt. Du kan så administrere hvilke sanger du ønsker å spille for hvilke numre, og se utvalget av sanger du kan kjøpe. Du kan også endre innstillingene og kjøpe nye sanger via WAP-leseren på telefonen din.

Når du har aktivert Jukebox hører imidlertid innringere kun ventemusikk, og det er ingen ringetone i bakgrunnen slik som hos Telenor. Det kan raskt føre til misforståelser av diverse slag. Folk kan for eksempel legge på i den tro at de har kommet til mobilsvareren din.

For å lese mer om NetCom Jukebox kan du gå inn på tjenestens egne hjemmesider. Her kan du også høre utdrag fra de forskjellige sangene som er tilgjengelige.

Tele2 - Ringoppsignaler

(Foto: Tele2)
(Foto: Tele2)

Tele2 - Ringoppsignaler

Tele2 er den eneste av de mindre operatørene her til lands med ventemusikk, en tjeneste de kaller for Ringoppsignaler.

Ringoppsignal er noe dyrere enn Telenor og NetCom, og de fleste ventelåtene koster deg 30 kr. Samtidig finnes det enkelte lyder til 20 kr, som igjen er billigere enn konkurrentenes tilbud. I tillegg koster tjenesten 9 kroner måneden.

Det stilige med Tele2 sin tjeneste er at du her kan ha sitater i tillegg til musikk som ventetone. Så istedet for å ha U2 gnålende som ventetone kan du for eksempel ha åpningsordene i Martin Luther Kings berømte tale "I have a dream".

Foreløpig kun på WAP
Oppdatert 02.05.07 Du kan bestille, endre og skifte ut ringoppsignaler både via WAP-sidene til Tele2 og brukersidene på tele2.no.

Før du bestiller ringoppsignaler kan du høre på signalene, og dermed vurdere flere av gangen før du kjøper dem. Tele2 har heller ikke fått på plass muligheten til å bruke flere ringesignaler samtidig på forskjellige numre, noe NetCom dermed er alene om. Det er usikkert om disse funksjonene vil komme på plass når Ringoppsignaler blir tilgjengelig via nettportalen til Tele2.

Det er også et poeng å nevne at du med Tele2 må vente rundt en time fra du har bestilt en ventetone til den faktisk aktiveres.

Ønsker du å vite mer om Tele2 sitt Ringoppsignal-tilbud, må du faktisk sjekke dette ut via WAP-leseren på telefonen din. Foreløpig har ikke operatøren noe informasjon om tjenesten på hjemmesiden sin, men dette er ventet innen kort tid.

Konklusjon

Å kåre en vinner er ikke lett, ettersom de forskjellige ventetone-tjenestene skiller seg mye fra hverandre - i alle fall mer enn du ville tro.

Det til tross er det NetComs Jukebox som trekker det lengste strådet. Tjenesten er rett og slett langt mer brukervennlig,s iden du kan styre innstillingene og bestille nye sanger via både WAP og vanlig nettleser.

I tillegg fortjener tjenesten honnør for at du kan høre sangen før du kjøper den og for at du kan begrense antall mottakere tjenesten er aktiv for. Da får det heller være greit at du ikke hører et vanlig ringesignal i tillegg.

(Kilder: Telenor, NetCom, Tele2, ITavisen)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen