Venstre krever svar om piratlov
Teknofil

Venstre krever svar om piratlov

Teknofil har tidligere skrevet om hemmeligholdet rundt den internasjonale avtalen Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Forhandlingene rundt denne avtalen har så langt foregått i all hemmelighet og bak lukkede dører. Flere organisasjoner og tilsyn har reagert på hemmeligholdet. Avtalen ser ut til å kunne få store følger for ditt privatliv. Nå krever Venstre engasjement fra den norske regjeringen.

Les også: Tollere vil snoke i din MP3-samling.

Handler om rettssikkerheten
Det er ukjent hva ACTA-avtalen faktisk innebærer. Det er USA, EU, Japan, Canada, Sveits, Australia, Mexico, Marokko, New Zealand, Sør-Korea og Singapore som står i teten for denne internasjonale avtalen, de har valgt å føre forhandlingene bak svært lukkede dører. Flere organisasjoner har reagert på dette og etter press ble det utlevert et 6-siders sammendrag som ga noe innsyn i forhandlingene. I sammendraget slås det fast at avtalen er ment å stoppe piratkopiering og distribusjon av opphavsrettsbeskyttet materiale. Avtalen legger tilsynelatende opp til at det skal tas i bruk vide virkemidler for å få til dette.

- Dette har potensielt sett store konsekvenser og vil kunne påvirke både vår rettsikkerhet og lovverk rundt personvern. Denne avtalen kan medføre at tollere kan få plikt til å gå gjennom din private PC på jakt etter piratmateriale og kan holde igjen denne på grensen om de har mistanke om at maskinen inneholder opphavsrettsbeskyttet materiale, forteller Torgeir Waterhouse, prosjektansvarlig hos IKT-norge, til Teknofil.


Han påpeker at dette ikke bare vil være et overtramp av personvernet, men vil også kunne medføre store problemer om du er på jobbreise for å signere avtaler.

- Å stille på et møte hvor avtaler skal signeres og så måtte forklare at den bærbare maskinen ligger igjen i tollen vil kunne ha store konsekvenser, sier han.

Bør diskuteres på høyeste politisk hold
Det er ikke bare ved grensene det legger opp til storstilt aktivitet med den nye avtalen. Ifølge sammendraget som ble offentliggjort vil avtalen også medføre et større ansvar for nettleverandører for at de skal stanse piratkopiering over nett. Hvilke virkemidler de her skal ta i bruk kommer derimot ikke klart frem.

Torgeir Waterhouse reagerer aller mest på at forhandlingene om avtalen så langt har foregått i all hemmelighet. Han mener at denne avtalen snarest må tas opp på høyeste politisk hold.

- Vi får ikke engang mulighet til å diskutere denne avtalen og det er en fare for at den blir vedtatt uten debatt. Dette er en sak som for lengst burde vært tatt opp på høyeste politisk hold.

- Handler ikke om terrorisme
Også Forbrukerrådet og Datatilsynet har reagert på avtalen og hemmeligholdet rundt den. Guro Slettemark, seniorrådgiver hos Datatilsynet, deler Waterhouse sin frykt for avtalen.

- Datatilsynet har ikke fått noe offisiell informasjon om denne avtalen. Vi vet kun det vi har gravd frem selv. Her legger en opp til virkemidler som går langt ut over proporsjoner. Dette handler ikke om terrorisme, likevel tar en i bruk ekstreme virkemidler. At tollere skal gå gjennom folks private datamaskin blir for drøyt. Her må norske politikere på banen både for å få innsyn i hva avtalen dreier seg om og hvordan avtalen vil påvirke Norge, påpeker Slettemark.


Ingen politisk oversikt
I utgangspunktet er det Finansdepartementet i Norge som har ansvaret for Tollvesenet og Samferdselsdepartementet som har ansvaret for internettstrukturen og regulering av nettleverandører i Norge. En ringerunde Teknofil har gjort viser at ingen av disse har noe innsyn i ACTA-avtalen eller dens konsekvenser for Norge. I stede blir vi videresendt til Kultur og kirkedepartementet og Justisdepartementet. Kultur- og kirkedepartementet henviser på sin side til Justisdepartementet. De bekrefter at de kjenner til avtalen, men påpeker at de ikke har noe innsyn i hverken forhandlingene eller følgene avtalen vil få for Norge som EØS-land.

- Norge deltar ikke og har heller ikke deltatt i disse forhandlingene. Justisdepartementet har kun overflatisk oversikt over innholdet i forhandlingene, men har inntrykk av at det er langt frem til enighet om en traktat. Siden Norge ikke deltar i dette, har Norge ingen posisjoner eller holdninger i forhandlingene. Siden Norge ikke deltar i forhandlingene, er det heller ingen departementer som "holder i dette". Forhandlingene gjelder imidlertid håndhevelse av immaterielle rettigheter som er Justisdepartementets og Kultur- og kirkedepartementets ansvarsområde, opplyser informasjonsrådgiver hos Justisdepartementet, Steffen S. Aagensen, til Teknofil.

Dette betyr at det på det nåværende tidspunkt er ingen i den norske regjeringen som har oversikt over ACTA-avtalen og følgene den kan få for Norge som EØS-medlem.

Venstre krever svar
Opposisjonspartiet Venstre er på sin side lite fornøyde med dette. Nestleder i partiet, Trine Skei Grande, har i dag sendt et direkte spørsmål til kulturminister Trond Giske for å få en avklaring og et svar på hvordan regjeringen vil jobbe med denne saken fremover. Spørsmålet fra Grande lyder som følger:

"Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til kultur- og kirkeministeren: På hvilken måte vil Norge bli berørt av den såkalte ACTA-avtalen, og hvordan vil statsråden eventuelt bidra til at Norge kan påvirke innholdet i denne?

Undertegnede er kjent med at det for tiden arbeides med å utarbeide en internasjonal avtale mot spredning og kopiering av piratmateriale - den såkalte ACTA-avtalen.

Det er så langt uklart hva slags implikasjoner denne avtalen eventuelt vil kunne få for Norge. Flere organisasjoner - blant annet IKT-Norge, Forbrukerrådet og Datatilsynet - har imidlertid ytret seg om det pågående arbeidet med avtalen og antydet at denne vil kunne få store konsekvenser for norsk personvern."


Kulturministeren vil måtte besvare henvendelsen innen seks virkedager. Det betyr at svaret vil komme i løpet av denne uken eller senest i starten av neste uke.Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen