Venstre – det nye norske Piratpartiet

- Vi ser en verdenshistorisk mulighet ved den nye teknologien for å spre både kunnskap og kultur og den ønsker vi å ta i bruk, sier sentralstyremedlem i Unge Venstre, Jonas Eilertsen.

Det var Unge Venstre som fremmet forslaget på landstyremøte i helgen. Den eldre garde i partiet var på ingen måte uenige og forslaget ble enstemmig vedtatt.

Ønsker dialog med platebransjen
Venstre ser for seg nye reklamefinansierte nedlastningsmuligheter eller inntekter via support som mulige løsninger for å garantere inntekter til de originale innehaverne av opphavsretten.

– Vi har per i dag ikke én konkret løsning, men vi vil gjerne gå i dialog med platebransjen for å finne en løsning som passer både forbrukerne og artistene. Vi er optimistiske både når det gjelder fremtid og teknologi og anser det som viktig at både politikk og lovverk følger opp den teknologiske utviklingen, sier Jonas Eilertsen.

Venstre ønsker også å gjøre det lettere å gjenskape og gjenprodusere gamle verker og produksjoner via sampling. De ønsker også å forkorte den kommersielle opphavsretten som i dag er på over 70 år.

Inspirert av svenske Piratpartiet
Venstre sitt vedtak er ordrett hentet fra det svenske partiet Piratpartiet. Dette partiet har fri fildeling som hovedsak i sitt partiprogram. Eilertsen innrømmer at de har hentet inspirasjonen herfra. – Jeg mottok nettopp en tekstmelding fra Piratpartiets leder med gratulasjon og invitasjon til samarbeid, kan han opplyse.

Piratpartiets leder er selv ikke negativ til Venstres direkte kopi av deres partiprogram. – Det synes vi er kjempebra. Det er en bekreftelse på vårt arbeide og et bevis på at vår idé spres, sier Rickart Falkvinge, leder i Piratpartiet. Han mener det er et generasjonsskille mellom de som støtter fri fildeling det er derfor ikke overraskende at det er den yngre garde i Venstre som fremmet forslaget.

Hårreisende lovforslag
Allikevel er ikke fremtiden helt trygg for Venstre etter deres nye forslag. EU-parlamentet jobber for tiden med et nytt direktiv som ifølge Piratpartiet vil forby deres eksistens som parti. Loven heter IPRED2 og vil, hvis den går gjennom, forby opphavsrettskritikk. Jonas Eilertsen tar dette med stor ro, men mener allikevel dette viser hva slags mennesker man kjemper imot.

– At noen vil fremme en lov som går imot elementære rettigheter som ytrings- og organisasjonsfrihet er rett og slett hårreisende, det kan du sitere meg på, opplyser Eilertsen. Han tror ikke denne loven vil gå igjennom, men er ikke overrasket over at det ifølge Piratpartiet er platebransjen som står bak forslaget.

Samarbeid med Rødt parti?
I Norge er det kun Rødt parti som har fri fildeling som et punkt på sitt partiprogram, men Eilertsen ser ikke for seg et samarbeid her med det første. – Hvis Rødt parti var på tinget kunne vi trolig ha fremmet et samlet forslag, men Rødt parti ligger såpass langt unna Venstre på andre politiske punkter at et samarbeid vil bli vanskelig, sier han.

Det vil nok ta en stund før vedtaket blir til lov, men i det minste har norske fildelere fått nok et parti de kan vurdere å stemme på.

Les Venstre sin egen pressemelding her.
Les sammenligning av Venstre sitt vedtak og Piratpartiets program på Piratgruppen.no.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen