Vennene velger mobilen din

I et eksklusivt møte med Amobil på mandag denne uken, kunne Nokia og musikkanalen MTV presentere resultatene fra to store undersøkelser om ungdommers mobil- og musikkvaner.

Undersøkelsene viser at i dag har 45 prosent av alle mellom 15 og 35 år musikkmobil. I tillegg planlegger 30 prosent av de som ikke har, å kjøpe det i løpet av det nærmeste året.

Musikkspilleren avgjør mobilvalget
Og folk vil ikke ha hvilken som helst musikkmobil heller. Kvaliteten på telefonens musikkspiller er viktig, og annen hver ungdom mellom 15 og 20 år velger mobiltelefon ut i fra musikkspilleren. I den samme aldersgruppen er nesten like mange villige til å betale mer for en telefon med bra musikkspiller.

Vi har alle forskjellige kriterier å gå ut i fra når vi skal handle oss ny mobiltelefon. Et flertall av de spurte svarte at lydkvaliteten var viktigst, mens om telefonen så kul ut eller ikke, var minst viktig.

- Mange av dagens telefoner ser veldig like ut og har et forholdsvis kult design, slik at ungdom som regel tar et kult design for gitt, sier PR-sjef i MTV Nordic, Peter von Satzger, til Amobil.

Venner har mest å si
Til tross for at produsentene markedsfører sine telefoner etter beste evne, svarer hele 60 prosent at vennenes synspunkterteller mest når de skal kjøpe seg ny telefon.

- Om en telefon får dårlig eller bra terningkast i en test, spiller ikke så stor rolle som man kanskje skulle tro. Vennegjengen har størst innflytelse. Samtidig vil man gjerne ha samme telefon som vennene, forteller von Satzger.

Av alle de spurte bruker nesten 60 prosent mobilen til å høre på musikk. Og selv om de fleste foretrekker å bruke øreplugger til musikken, svarte nesten 20 prosent at de kun benytter telefonens egen høyttalerfunksjon når de skulle bruke den til å høre på musikk.

Nesten halvparten betaler
Selv om piratkopiering og ulovlig nedlasting får mye oppmerksomhet i disse dager, svarte 42 prosent av deltakerne at de betaler for musikken de laster ned fra nett og spiller på mobilen sin.

Den største andelen av deltakere mener at én god sang bør koste maksimalt 5 kroner å laste ned.

Nokia og MTVs undersøkelser viser også forskjellene mellom de tre nordiske landene. For eksempel er det flest svensker som hører på musikk med mobiltelefonen. Danskene er sterkest i troen på at mobiltelefonen kommer til å danke ut rene mp3-spillere med tid og stunder.

Nordmenn derimot, har den tvilsomme ære av å være det landet hvor færrest musikkelskere betaler for den musikken de laster ned fra nett. Faktisk er andelen ikke-betalende musikknedlastere hele 62 prosent.

- Vi tror at dette kommer av at den prosenten i befolkningen som laster ned musikk fra nettet generelt er større i Norge enn i de to andre landene, sier informasjonssjef i Nokia Skandinavia, Anna Svensson, til Amobil.

I tillegg til resultatet av undersøkelsene, kunne MTV også fortelle om kanalens fremtidige planer for mobilsatsing.

- Ungdom vil ikke vente i dag
- Før kunne vi sette oss ned foran TV-en, skru på MTV og se på til det kom en sang vi likte. Ungdom i dag vil ikke vente, og de vil ikke nødvendigvis se musikk på TV. MTV er nødt til å tilby et format de unge ønsker, forteller Satzger, og sikter til kanalens nye mobilsatsing.

Han forteller at MTV er i gang med et program som heter Barrio 19. Programmet går ut på at mobilbrukere lager små filmsnutter med mobiltelefonene sine, som sendes inn til MTV. Kanalen setter så klippene sammen til episoder som sendes på TV.

- Videosnuttene du kan ta med dagens mobilkamera er av såpass høy kvalitet at vi kan sende det rett på TV, sier Satzger.

Nokia har naturlig nok også blikket rettet mot fremtiden.

- Vi må fortsette og involvere brukerne og lytte til hva de ønsker. Slik kan vi komme med kontinuerlige forbedringer, som for eksempel flere menyvalg og muligheter, mener Anna Svensson i Nokia.

(Kilder: Nokia, MTV)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen