Test

Venke Knutson ? Crush

Der hvor den innbitte Venke Knutson-dyrkeren fryder seg av hjertens lyst, stiller vi andre med, pent sagt, moderate forventninger til hvilke musikalske eskapader den syngende lærer har på timeplanen i form av utgivelse nummer tre. Nå er riktignok lærerjobben en saga blott, ubesindig ofret til fordel for en standhaftig realisering av popstjernedrømmen, men man kan håpe hun tar til fornuften og innser budskapet av uttrykket «skomaker, bli ved din lest».

Man må ty til skitne knep

Venke Knutsons nye album stempler henne som en lettkledd, lettmusikalsk og lett slaktbar liksompopstjerne.
Venke Knutsons nye album stempler henne som en lettkledd, lettmusikalsk og lett slaktbar liksompopstjerne.

Selv har hun uttalt at; «nå er det gladpop, klapping og synthbass som gjelder, i stedet for nok en guidet tur i sjelen (!). (…) Dessuten, jeg har dristet meg til å være litt frisk og freidig i noen tekster, og være mer kvinne her». Om denne evolusjonen har noe med tekstilene hun lot falle foran blitzlampene til et såkalt ”mannfolkblad”, vites imidlertid ikke. Men dessverre har det utviklet seg dit hen; denne typen eksponering har blitt vanlig, og er kanskje forventet for en kvinnelig artist – og noen har til og med fått det for seg at den slags usømmeligheter symboliserer en form for feminisme, og dertil, en egenrådig og sterk kvinne.

Siste dråpe av integritet forsvant i alle fall ned avløpsrøret da hun beklaget seansen på sin hjemmeside overfor en fanskare i harnisk, med blødmer som; «jeg gikk på en smell, skulle bare prøve noe nytt, trenger ikke å gjøre det igjen». Videre lesing anbefales for mosjonering av lattermusklene. Uansett, de svært så betimelige bildene har skaffet publisiteten hun søkte i forbindelse med lanseringen av "Crush".

Selv om Venke krediteres som låtskriver på flere av sangene, har hun alliert seg med en brigade av låtskrivere. Ronny Svendsen og Kim Bergseth har pakket inn stemmen med et tidsriktig lydteppe av den enkle typen, og resepten er klar: Her følger vi boken slavisk. Absolutt ingen sjanser må tas. Resultatet er lettbeint pop som blåser vekk ved minste gjennomtrekk. Det er meget nærliggende å trekke paralleller til "Idol"-konseptet, men Venkes vokalprakt hører mest av alt hjemme i "Melodi Grand Prix Junior". Å si at Venke har en spak stemme, er rett og slett en underdrivelse og et hån mot De Spakes Landsforbund. Spesielt i den høyere delen av toneregisteret (som for eksempel på Crazy over you) tydeliggjøres det faktum at hun ikke er begavet med en bærende stemme, og hvor det vokalmessige veksler mellom chihuahua som kveles og sokk kilt fast i støvsugerslangen. Ellers er fraseringen under pari, og den tilgjort sexy stemmen er både flat, luftig og intetsigende. Koristene bør også vies litt oppmerksomhet, med bidrag som grenser til det parodiske.

Venke, du må tenke

Musikken er like søt som Venke selv på promobildene, og like ribbet for sjarm og egen finesse.
Musikken er like søt som Venke selv på promobildene, og like ribbet for sjarm og egen finesse.

Videre hva tekst angår, strekker Venkes språkrevir seg fra det sedvanlige fjortisføleriet til temaer som «tro på deg selv». Bak sceneteppet banker sikkert et velmenende og filantropisk hjerte, men strengt tatt er dette så platt som det overhodet kan gjøres. I beste fall kunne resultatet blitt sjarmerende amatørmessig hvor det formelig fråtses i nødrim, floskler og klisjeer, men når det overproduserte og glatte lydbilde tres på som en fjollete hatt, får "Crush" bare vingesus av syk fugl. Det er bare å innse det, dette er et produkt med ett mål for øyet – profitt. Selv om for eksempel How the story goes er aldri så nynnbar, er den like fullt en etterligning av en reproduksjon av en blåkopi av en replika. You’re so cool og Sink or swim er platens rockealibi, hvor førstnevnte har et gitartema originalt som brekende sau, mens avslutningsnummeret i tilegg flørter med reggaerytmer uten videre hell. Og selv om svake ekko fra et Cardigans light eller Roxette på en dårlig dag kan høres, og hvor både Marit Larsen og Maria Arredondo kan fungere som mulige referanser, beveger det seg kun fra et statisk tablå til et annet.

Dessverre later det til at hun ikke er noen døgnflue, men insektallegorien er allikevel på sin plass. Lik husfluen en aldri synes å bli kvitt, vekker dette også irritasjon nok til å få en til å gå ut av sitt gode skinn – så finn frem fluesmekkeren. For mange vil dette feste seg til hjernebarken som en glad svulst, da det både er dansbart og fengende, og flere av sangene vil sikkert gjøre seg som ringetoner. Og Venke er bare sååå søt da! Jeg våger allikevel å innvende at dette er så glanset, hult, kunstig og lite troverdig, at det faller på sin egen urimelighet å anbefale det.

Konklusjon

Drømmen som pop-prinsesse blir herved dumpet på skraphaugen for skadelige utopier. Kjære Venke, Ronny, Laila, Kim og dere 10+ som måtte til for å skru sammen dette makkverket: Jeg kan ikke annet enn lufte min hule latter.

Venke Knutson Crush   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen