GUIDE: Velge SSD eller ikke?
Guide

Velge SSD eller ikke?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Solid State Drive - SSD. Disse tre bokstavene har virkelig kommet i søkelyset i år, ettersom teknologien har modnet i takt med synkende priser. Å gå fra en gammel harddisk til SSD er i våre øyne den beste enkeltoppgraderingen du kan gi PC-en din.

For de uinnvidde er SSD "harddisker" basert på minneteknologi. Mens tradisjonelle harddisker (HDD) er mekaniske vidundre som lagrer data på roterende plater, har disse nye minnediskene kun ubevegelige minnebrikker.

Fra et overordnet perspektiv er en SSD en harddisk som alle andre. Men visse forskjeller er det likevel - for både de gamle, tradisjonelle harddiskene og SSD-ene har sine fordeler og ulemper. I denne artikkelen tar vi for oss de viktigste forskjellene, og ser til slutt på hvilken type som passer for hvem.

Fem grunner for SSD

1. Tåler en trøkk
En SSD har ingen bevegelige deler. En HDD, altså vanlig harddisk, har roterende magnetplater og bevegelige lese/skrivearmer. For sistnevnte kan presisjonsmekanikk og slitasje være dårlig kombinasjon over tid. For ikke å snakke om hva som kan skje med dataene hvis en slik harddisk skulle gå i gulvet.

Tradisjonelle harddisker er også avhengig av et visst lufttrykk, ettersom lese/skrivehodet svever (på luft) rett over de roterende platene. For tynn luft kan føre til kollisjon mellom hode og plate, noe som kan ødelegge både data og harddisk.

En SSD er kort og greit litt mer robust og klarer seg bedre i ekstreme miljøer.2. Ingen vibrasjoner, ingen støy
Magnetplatene på vanlige harddisker roterer typisk med en hastighet på 5400 til 10 000 runder per minutt (RPM), og har armer som beveger lese/skrivehodet frem og tilbake. Dette lager støy i form av susing, hvining og knatring.

I tillegg kan disken lage vibrasjoner som forplanter seg i kabinettet. En SSD har ingen deler som beveger seg, og lager heller ingen annen type lyd.

3. Du slipper defragmentering
For en vanlig harddisk tar det forholdsvis lang tid å flytte på lese/skrivehodet. Det gjør at den er kjappest når den kan lese eller skrive filer som fysisk ligger etter hverandre på magnetplaten.

Over tid, med mye skriving og sletting, vil filene etter hvert bli fragmentert. Det betyr at deler av filer vil spre seg på disken, noe som gjør at lesing og skriving går langsommere. For å motvirke dette bør vanlige harddisker defragmenteres med jevne mellomrom, slik at filene blir samlet igjen. Men dette tar tid, og er dessuten veldig lett å glemme...

En SSD trenger ikke (og skal ikke) defragmenteres - faktisk prøver den å spre filene for å sikre jevn slitasje på minnet.

4. Lavere strømforbruk
Nyere SSD-er har noe lavere strømforbruk enn vanlige harddisker. Det betyr mindre varmeutvikling og litt bedre batterilevetid for bærbare med SSD.

5. Kjappere, kjappest
Av alle argumentene for SSD er nok dette den mest opplagte grunnen. I forhold til en mekanisk harddisk kan du med en SSD halvere tiden det tar å gjøre operasjoner som bruker disken, som for eksempel starte opp operativsystemet eller pakke ut filer. Mer om dette kan du se i artikkelen Dobbelt så rask med ny disk.

Også spillgrafikk kan påvirkes negativt av vanlige harddisker.


Men tradisjonelle harddisker har også sine fordeler.
>>> Fem grunner til å gå for en vanlig HDD får du på neste side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen