Guide

Velge bakkenettboks eller -TV?

Få dager før det digitale bakkenettet åpnet i Rogaland 1. september i fjor, kom de første bakkenettmottakerne til butikkene. Fordi Norge var alene om den framtidsrettede Mpeg-4-standarden, kunne vi ikke bruke samme slags mottakere som resten av Europa. Produsentene måtte derfor lage nye mottakere for Norge. - Det er ikke noe problem. 60 produsenter er interesserte i å produsere norske digitalbokser, sa RiksTV og Norges Televisjon før bakkenettet åpnet.

Mange å velge blant
Ett år senere har totalt 7 produsenter fått godkjent sine mottakere og TV-er. Den siste var Grundigs etterlengtede bakkenett-PVR som har vært kraftig forsinket. Til tross for få produsenter og at utvalget kunne ha vært større, kan nordmenn nå velge mellom totalt 42 bakkenettmottakere og bakkenett-TV-er med ulike egenskaper og i mange prisklasser.

Teknofil har laget en oversikt over alle de 42 mottakerne som er godkjent, samt noen som er inne til godkjenning. Du finner oversikten her.

Populære små-TV-er
De første bakkenett-TV-ene hadde store skjermer.  Nå har Sony lansert små 26-32-tommers bakkenett-TV-er.  De er spesielt attraktive i kjøkken, soverom, små stuer, campingvogner og båter der det er begrenset plass.

Bildene i denne artikkelen viser hvor praktisk det er: Du slipper å plassere en ekstra digitalboks med ledninger ved siden av TV-en, og kan dessuten bruke én og samme fjernkontroll til både TV og mottaker.


Med Panasonics bakkenett-TV PZ800 på kjøkkenveggen, trenger du ikke digitalboks med lange ledninger og ekstra fjernkontroll.

Sjekk dette før du kjøper
•  Alle bakkenettmottakere og -TV-er kan motta HDTV, selv om bakkenettet ikke formidler HD-kanaler. Som prøvesending vil NRK formidle åpnings- og avslutningsseremonien fra Beijing-OL i august. HD-signalene opptar så stor plass at to kanaler (NRK1 og NRK2) må brukes.

•  Antennens retning og størrelse har stor betydning for hvor godt TV-signal den mottar.

•  Alle bakkenettmottakere og -TV-er har elektronisk programguide (EPG) som viser hvilke programmer som sendes i dag og i seks dager framover.
•  De fleste programguider viser bare innholdet av en kanal om gangen, mens andre kan vise hva som sendes på alle kanaler samtidig side om side. Det er en stor fordel.

•  Programmerbare fjernkontroller kan både styre mottakeren og TV-en. Det er en stor fordel. Det samme gjelder bakkenett-TV-ene som bare har en fjernkontroll.

•  Noen mottakere har flere kontakter enn andre. Det kan være en fordel, men det avhenger av hva slags utstyr du har og hvilke kontakter det er på TV-en.

•  Hvis du har hjemmekinoanlegg, bør du sjekke om det har optisk eller koaksial digital lydkontakt (S/PDIF) og kjøpe mottaker med samme slags kontakt.

•  Noen mottakere kan drives av 12-volts strøm. Det er et stort pluss i hytter med solcelleanlegg, eller i bil, båt eller campingvogn.

Sony først med bakkenett-TV
Sony var den første TV-produsenten som utviklet nye TV-apparater med innebygd bakkenettmottaker for det norske, digitale bakkenettets Mpeg-4-teknologi. Sony har hittil fått godkjent 30 modeller. Nå får Sony konkurranse fra Panasonic som har fått godkjent 4 plasmaskjermer med innebygd mottaker. I løpet av året kommer flere produsenter med bakkenett-TV.

De fleste bakkenett-TV-ene har full HD-oppløsning (1920x1080 piksler), mens noen "bare" er HD-klare (1360x768 piksler). Det er bare film på Blu-ray-plater som gjengis med full HD, og fordelen ved den høye oppløsningen er neppe synlig på skjermer under 50 tommer.


Sonys bakkenett-TV E4000 likner et stort bilde på stueveggen. Den trenger ikke noen bakkenettboks, ledningene er skjult i veggen og alt sammen betjenes med Sonys fjernkontroll.

CAM med programkort
Alle bakkenett-TV-ene kan uten videre motta NRK1, NRK2, NRK3 og bakkenettets digitale radiokanaler uten noe programkort. For å motta TV 2 eller Rikspakken, må du først sette en CA-modul (CAM) inn en åpning på baksiden av TV-skjermen. Deretter settes RiksTVs programkort inn i CAM-en.

Bare CAM-en Technicrypt CXV fra Technisat er godkjent. Den koster ca 1.000 kroner, men de som samtidig tegner abonnement på RiksTVs Rikspakke slipper med 1 krone.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen