GUIDE: Velg riktig lerret
Guide

Velg riktig lerret

For å forstå hva et lerret egenlig er må vi se litt på hva som karakteriserer et lerret og noen av begrepene som er knyttet til dette. Det viktigste i så måte er det engelske begrepet gain.

Kontrast mot vinkel
Har du et lerret med gain på 1,0 vil lyset reflekteres tilbake i samme nivå som det kommer inn til lerretet. Du vil da ha en innsynsvinkel på rundt 170 grader. Øker du gain-verdien øker intensiteten på lyset som reflekteres, men innsynvinkelen går ned.

En konsekvens av dette er at du kan forbedre resultatet fra en projektor som ikke er spesielt lyssterk ved å skaffe deg et lerret med høy gain-verdi. det er imidlertid viktig å huske på at det da blir viktig å ikke bevege seg ut fra senterlinjen da du da vil oppleve at bildet ikke lenger fremstår som like skarpt og godt definert, men heller blast og kjedelig.

Vær også oppmerksom på at for høy gain-verdi kan gi et punkt i senter av bildet som er lysere enn resten. Dette vil du unngå fordi det senker bildekvaliteten betydelig.

Ned og opp
Det finnes svært mange varianter lerret på markedet, men det mest vanlige er rullegardinlerreter av en eller annen type. De kan være både manuelle eller motoriserte. Du kan også få dem i stativ der du drar lerretet oppover for å feste det i toppen av stativet. Disse er mobile, men ikke noe vi anbefaler. Et lerret for hjemmekino skal være fastmontert.

Problemet med rullegardinlerretene er at ved mye rulling opp og ned så blir ikke duken lenger jevn og det kan i tillegg oppstå sprekker i det. Når det gjelder ujevnheter kan dette avhjelpes ved at lerret festes til veggen eller gulvet i nedre kant. En annen løsning for å unngå ujevnheter og sprekker er å rulle det ned og la det stå slik. Da er imidlertid hele poenget med rullegardinlerret mer eller mindre borte.Lerret i ramme
En annen løsning er et rammespent lerret. Her strekkes lerretet opp i en sort ramme og skrus fast i veggen. Du vil her få et lerret som ikke får ujevnheter og det vil holde seg fint mye lenger.

Dette er den typen lerret vi anbefaler for dem som ønsker å bygge sin egen hjemmekino. Husk at lerretet må måles opp og tilpasses nøyaktig slik at bildet ligger kant i kant med lerretets ramme. Dette kan nok være noe komplisert å få til, men det vil se svært rart ut hvis bildet ikke fyller ut lerretet eller enda verre hvis det går utenfor rammen.

Pass på duken
Det finnes lerret på markedet som har grå duk. Dette er lerret som gir høy kontrast. For deg med filmfokus vil dette også hjelpe noe på både sortnivå og farger.

Uansett hvilken type duk du velger, er det uansett viktig at lerretet har sort kant. Dette er til stor hjelp når du skal tilpasse bildet fra projektoren. Det gir en avslutning av bildet som oppfattes som pent for øyet og skjuler eventuelle skavanker helt i kanten. Moderne duker er lystette, uavhengig om de har sort eller hvit farge på baksiden.

Som med alt annet utstyr får du den kvaliteten du betaler for. Det er selvsagt fullt mulig å kjøpe billige lerreter eller male veggen hvit, men da vil jo kvaliteten være heller dårlig.


Artikklen ble første gang publisert mars 2009.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen