GUIDE: Velg rett skjerm
Guide

Velg rett skjerm

Bildekvalitet

Det er selvfølgelig forskjeller på bildekvalitet, og her er det flere faktorer som spiller inn. Først og fremst er det selve LCD-panelet, for her finnes det flere forskjellige teknologier og underteknologier innen disse igjen.

Vi skal ikke gå noe særlig inn på det tekniske, men nøyer oss med å si at forskjellene i hovedsak ligger i hvordan krystallenes vinkel ligger i forhold til lysretningen.

De rimeligste skjermene har nesten uten unntak et TN-panel (Twisted Nematic), som kun har 6-bit fargegjengivelse i stedet for 8. Dette betyr at en TN-skjerm ikke helt korrekt kan gjengi de 16,7 millioner fargene som de fleste grafikkort støtter, men det kan simulere dette ganske bra. De har heller ikke spesielt god innsynsvinkel, men det er sjelden noe problem så lenge du ser rett på skjermen. Når det gjelder støtte for sRGB mangler dette på de fleste TN-panel.

Fordelen med TN er at denne teknologien gir meget god responstid, som regel målt med tiden det tar å ”snu” krystallene for å gå fra hvit til svart eller grå til grå. Dette minimerer etterslep i spill og film.

Profesjonelle og entusiaster som er ute etter best mulig bilde går gjerne for en skjerm med IPS-panel (In-Plane Switching). Disse har dårligere responstid enn TN, men tar dette igjen med meget god fargegjengivelse og innsynsvinkel. Er du derfor i tillegg over gjennomsnittlig interessert i skytespill bør sjekke spesifikasjonene og sikte mot en skjerm med responstid under 10 ms (millisekunder).

Mellom TN og IPS har vi VA-panelene (Vertical Alignment). Disse gir bedre farger enn TN og ganske god innsynsvinkel. VA har heller ikke spesielt god responstid, men flere modeller egner seg da også for spilling. Med lavere pris enn IPS, gjør dette totalt sett VA-skjermer til gode valg for allround-bruk.

Uheldigvis oppgir skjermprodusentene sjelden hva slags panel de bruker i en gitt skjerm, men prisen gir deg jo en klar pekepinn. Som en tommelfingerregel har de rimeligste skjermene TN-panel og de dyreste IPS-panel. I mellomklassen, typisk fra 3000 kroner, finner du skjermene med VA-panel.

I tillegg til selve panelet er det som nevnt også andre ting som påvirker bildekvaliteten – vi nevner kjapt lysstyrke, baklys (som LED) og eventuelt kontrastbelegg. På toppen av dette kommer eventuelle visningsmoduser og annen bildebehandlingsteknologi som kan pumpe opp forskjellige aspekter ved bildet.

Alt dette gjør det vanskelig å plukke en skjerm på bakgrunn av spesifikasjoner, og forskjellige produsenter har uansett en tendens til å bruke forskjellige målemetoder. Finner du en skjerm som virker interessant bør du derfor gjøre et nettsøk for å finne ut om hva slags panel den har, og ikke minst hvordan den gjør det i tester og brukeranmeldelser.

Kjapp oppsummering

Som vi har sett er det mye å ta hensyn til når det gjelder valg av skjerm. For det meste av ”enkel” hjemmebruk vil likevel en rimelig TN-skjerm være godt nok i mange tilfeller, og det beste valget dersom du er en ihuga gamer med spesielle krav til responstid.

Men har du store krav til justering eller tilkoblinger vil du nok måtte styre unna de aller rimeligste modellene. En skjerm med kortleser, USB-kontakter eller innebygde høyttalere vil kunne spare deg for litt bryderi og plass på pulten.

Om du jobber litt kritisk med bildebehandling eller bare ønsker deg det lille ekstra (noen av oss tilbringer jo en del timer ved PC-en) vil en litt dyrere skjerm med VA-panel gi deg den muligheten uten å direkte loppe deg.

Trenger du det ypperste innen bildekvalitet og ikke har spesielle økonomiske begrensninger, vil en skjerm med IPS-panel være det mest naturlige valget.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen