GUIDE: Velg rett skjerm
Guide

Velg rett skjerm

Vi skal ikke mange årene tilbake i tid før store PC-skjermer kostet nokså mange penger, men i takt med utviklingen har også prisene gått kraftig ned. En 24-tommers skjerm kan du nå få til under 1500 kroner.

Men du finner også skjermer i samme størrelse som koster det tidobbelte av dette.

Det er flere grunner til at en skjerm har høyere pris enn en annen. Du kan betale for merket, design, innstillingsmuligheter, tilkoblingsmuligheter og selvfølgelig kvaliteten på både konstruksjonen og selve bildet.

Det er naturligvis fristende å gå for en (eller to) av de aller rimeligste skjermene. Men ettersom mange tilbringer en del timer i døgnet foran en PC-skjerm, kan det være smart å legge litt på prisen for å få en monitor som passer til dine behov. Om du kvier deg for å bruke noe ekstra bør du også beregne inn at en god monitor har lang levetid – den kan lett overleve både to og tre PC-er.

I denne guiden skal vi derfor se på hva som er viktig å tenke på før du blåser noen tusenlapper på din neste skjerm.

Les også: Bedre skjermbilde på 1-2-3

Størrelse og oppløsning

Som med TV-er er også de aller fleste dataskjermene nå i bredformat. Tradisjonelt har dataskjermer hatt et bredde/lengdeforhold på 16:10, men de siste par årene har vi også sett at 16:9 har fått større innpass. Størrelsen måles diagonalt og er oppgitt i tommer.

Jo større skjerm du ønsker, jo høyere oppløsning vil den typisk ha. Med oppløsning mener vi hvor mange individuelle bildepunkter som kan vises på skjermen. Men det ikke noen automatikk i dette  – en 22-tommer kan ha en oppløsning på 1680 x 1050 punkter, en annen kan ha 1920 x 1200.

Høyere oppløsning gir mer plass å boltre seg på.
Høyere oppløsning gir mer plass å boltre seg på.

Hva hver enkelt foretrekker av oppløsning er individuelt, og avhenger blant annet av hvor langt du sitter fra skjermen. Er du usikker på hva som passer deg kan det være smart å besøke et utsalgssted for PC-er og kikke litt. Høyere oppløsning vil føre til at ikoner, tekst og vinduer vil kunne ta mindre plass i forhold til skjermarealet – du får ganske enkelt "mer plass".

Høy oppløsning vil også bety en bedre grafikkopplevelse når du spiller, men husk at det også krever mer av datamaskinen å kjøre et spill i full oppløsning på en høyoppløst skjerm. Synes du oppløsningen er for høy går det selvsagt an å skru den ned, men for best mulig bilde er det mest optimale å kjøre den oppløsningen skjermen tross alt er bygget for.

En ting til: før du løper og kjøper en skjerm med høy oppløsning (typisk 1920 x 1080 eller høyere) bør du finne ut om grafikkortet ditt faktisk støtter denne oppløsningen. Dette vil være oppgitt i kortets spesifikasjoner.

TV som PC-skjerm?

Nå som flatskjermer er blitt så rimelige, vil nok noen falle for fristelsen til å vurdere en LCD-TV som et rimelig alternativ til en ekstra stor PC-skjerm. Dette er ikke noe vi vil anbefale, med mindre vi da snakker om en stue-PC eller oppkobling for å spille på stor skjerm. En TV har jo en typisk titteavstand på tre til fire meter, mens det for en dataskjerm gjerne ligger mellom en halv til en meter.

å bruke en TV som vanlig dataskjerm er altså ikke ideelt.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen