Vegvesenet skal lage helt nytt bomstasjonsystem
Teknofil

Vegvesenet skal lage helt nytt bomstasjonsystem

Vil sikre staten enda mer avgiftspenger hvert år.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vegdirektoratet har inngått en avtale med IBM om å utvikle et helt nytt og sentralisert system for alle bomstasjoner i Norge, heter det i en pressemelding. IBM blir dermed ansvarlig for å utvikle og implementere systemet i løpet av 2014.

Løsningen, kalt AutoPASS Grindgut, skal angivelig kunne prossesere 470 millioner passerende biler per år. Det vil gi Staten inntekter på om lag 8 milliarder kroner. Ifølge VG lå det samme tallet på 7,3 milliarder kroner i 2013.

Lokker med sanntidsinfo

Noe av planen til IBM går tilsynelatende ut på å velge papirløse løsninger for fakturering og kundeservice, inklusive mobiltilpassede nettsider og apper. Sanntidsinformasjon og analyse av trafikkdata er noe av det som kan komme etter hvert med den nye løsningen. Det vil muligens kunne gi deg varsler på mobilen dersom det er kø eller ulykker på strekningen du skal kjøre.

– Vi gjør det mulig for organisasjoner som Statens Vegvesen, Vegdirektoratet og andre, å effektivt samle inn historiske- og sanntidsdata. Ved å benytte avansert analyse og algoritmer kan vi hjelpe dem å forutse trafikken under både normale og avvikende trafikkforhold, sier administrerende direktør Arne Norheim i IBM.

IBM har utviklet ulike transportsystemer i byer som London, Brisbane, Stockholm og Lyon, og vil hente inspirasjon herfra når de skal i gang med å modernisere det norske bomstasjonsystemet.

I 2020 kan bilen gjøre det meste selv:
«Snart» kan du slippe rattet »

(Kilder: pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen