Teslas mobile verksteder skal ifølge Elon Musk kunne løse alle problemene med kø for service i Norge.
Teslas mobile verksteder skal ifølge Elon Musk kunne løse alle problemene med kø for service i Norge. (Foto: Tesla)

Vegdirektoratet om Teslas mobile verksteder: – De har ikke søkt

Men bekrefter at det har vært dialog.

Søndag skrev vi om norske Christian, som først ventet åtte måneder på en ny del til sin Model S, og deretter opplevde at verkstedet hadde bilens hans i 25 dager før det ble gjort noe med den. 

Historien er en av mange som florerer om ekstremt lang ventetid på service hos Tesla, og forrige uke gikk Tesla-sjef Elon Musk ut på Twitter og sa at nordmenn hadde god grunn til å være misfornøyde, men at Teslas mobile verksteder ville løse problemet. 

Venter på godkjenning

Han skrev samtidig at de ventet på tillatelse fra norske myndigheter til å benytte de mobile servicekjøretøyene, som stort sett har vært varebiler med fossil drivlinje, men hvor selskapet i år jobber med å bytte dem ut med ombygde Model S og X

 

– Ingen søknad 

Vegdirektoratet, som er den relevante godkjenningsmyndigheten i Norge, sier imidlertid at de ikke har mottatt noen søknad fra Tesla om mobile verksteder. 

– Vi har vært i dialog med dem og redegjort for regelverket og muligheten til å ta i bruk mobile verksteder, men vi har ikke mottatt noen søknad. Tesla har spurt om hva som må til og hva de behøver for å få godkjenning. Vi har gitt gode svar og vi imøteser en søknad som vi kan behandle raskt, sier pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Vegdirektoratet. 

Han sier Vegdirektoratet først og fremst kontrollerer systemtilgang hvor fokuset er på å sette kompetansekrav for dem som skal gjennomføre denne typen kontroller og reparasjoner. 

– Vi er i mindre grad opptatt av hvor og hvordan det gjøres, sier Vinje. 

– Forskriften er ikke tilpasset 

Senioringeniør Ola Undheim i Statens vegvesen utdyper: 

– Generelt må en kunne si at verkstedforskriften ikke tar hensyn til mobile enheter i noen stor grad. Litt av problemet er at et verksted i forskriftene er definert som en konkret lokasjon med utstyr og de nødvendige tillatelsene fra kommunen, i tillegg til at teknisk leder alltid må være til stede for å se til at jobben blir gjort riktig. Det betyr at teknisk leder i praksis måtte vært ute for å gjøre jobben, eventuelt måtte vedkommende hatt samme kompetanse som teknisk leder, sier Undheim til Tek.no. 

Han sier forskriften skal revideres i høst, og at et av innspillene som er kommet er nettopp mobile verksteder. 

– Det er ikke tilrettelagt godt nok i dag, men det er mulig Tesla kan få godkjent en søknad likevel. Det kommer også an på hvilke operasjoner Tesla ønsker å utføre. Dette er for eksempel løst for EU-kontroller, hvor NAF har en egen semitrailer som kjører rundt og tar kontroller, sier Undheim. 

Tesla: – Konstruktiv dialog 

Kommunikasjonsrådgiver Nora Egenæs i Tesla Norge er på samme linje. 

– Det gjeldende regelverket er ikke laget for mobile servicetilbud, og åpner for veihjelpstjenester kun i begrenset omfang. Regelverket inneholder krav som generelt forutsetter at servicesentere som gjennomfører ordinære reparasjoner er lokalisert i en fysisk bygning. Dette er grunnen til at vi ikke har sendt en formell søknad for Mobile Service til Vegvesenet. Vi har imidlertid en konstruktiv dialog med myndighetene for å forstå hvordan vi kan utvide vårt Mobile Service-tilbud, slik at vi kan sikre at kundene våre får den beste mulige servicen, skriver hun i en e-post. 

I kvartalsrapporten for første kvartal i år skrev Tesla at de hadde rundt 300 mobile verksteder i drift i USA, og at disse tok seg av omtrent 25 prosent av servicehenvendelsene.

Nylig varslet Musk også på Twitter at det ville bli mulig å bestille en såkalt Mobile Service gjennom Tesla-appen, og at en Tesla-bil så ville kunne komme hjem til deg og reparere bilen uten noen form for papirarbeid. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen