Dette er anlagget testingen foregår ved, Spaceport America i delstaten New Mexico.
Dette er anlagget testingen foregår ved, Spaceport America i delstaten New Mexico. (Bilde: Spaceport America)

Googles hemmelige «Project Skybender» er avslørt

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mobilnett-teknologien beveger seg fremover med raske skritt, og den seneste utviklingen er den såkalte 5G-teknologien, som nå ser ut til å være ganske nært forestående. Nå virker det som om Google vil slå et kraftig slag for 5G-utbygningen - og det ved hjelp av droner.

Den britiske avisen The Guardian har nemlig fått nyss om at Google er i ferd med å teste ut et dronebasert 5G-nett i den amerikanske ørkenstaten New Mexico.

Høyfrekvente millimeterbølger

Prosjektet har ikke blitt offentlig omtalt av Google selv, men ble avslørt via dokumenter som The Guardian fikk tilgang til under offentlighetsloven. Testingen skjer under kodenavnet «Project Skybender» ved Spaceport America.

Illustrasjonsbilde av dronene som produseres av Titan Aerospace. Det er uvisst om det er akkurat denne type drone Google bruker i testingen.
Illustrasjonsbilde av dronene som produseres av Titan Aerospace. Det er uvisst om det er akkurat denne type drone Google bruker i testingen. Foto: Titan Aerospace

Senderne som Google eksperimenterer med bruker såkalte millimeterbølger med en frekvens på 28 GHz. Millimeterbølger tilhører det høyfrekvente EHF-området (ekstremt høy frekvens), som er det området 5G-teknologien benytter.

Teoretisk sette skal teknologien kunne overføre «flere gigabit» med data i sekundet, men Google sier ikke noe om nøyaktig hva slags hastigheter de har oppnådd ennå. The Guardian skriver imidlertid at det er snakk om overføringshastigheter på opptil 40 ganger høyere enn det 4G kan oppnå.

Bruker solcelle-droner

Dronene som brukes i Googles eksperiment skal være produsert av selskapet Titan Aerospace, et selskap Facebook først var i forhandlinger om å kjøpe i 2014, men som Google endte opp med å kjøpe i stedet. Dette drives av solceller og er selvstyrte, men skal også kunne styres av mennesker.

De tekniske detaljene rundt Googles eksperimentelle teknologi er ikke klare, men en spesialist på området påpekte overfor The Guardian at siden millimeterbølger har begrenset rekkevidde, opererer Google trolig med en løsning som «fokuserer» radiobølgene for å  hindre signaltap. 

Google skal visstnok ha tillatelse fra amerikanske luftfartsmyndigheter til å fortsette testingen frem til juli i år. Hva som skjer etter det, og når søkegiganten eventuelt forventer å kunne kommersialisere teknologien, er høyst uvisst. Mer informasjon finner du hos The Guardian.

Sverige kan snart få 5G: TeliaSonera vil bringe teknologien til Stockholm i 2018 »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen