BSolar satser på tosidige solcellepaneler.

Teknofil – Vårt solcellepanel er dobbelt så effektivt

BSolar satser på tosidige solcellepaneler. (Bilde: BSolar)

– Vårt solcellepanel er dobbelt så effektivt

Israelere satser på tosidige paneler.

De fleste solcellepaneler i dag genererer elektrisitet ved å være direkte rettet mot sola. Slike paneler drar nytte av sollyset som skinner rett på dem, men de går glipp av lys som blir reflektert.

Det israelske selskapet BSolar har imidlertid planer om å løse dette problemet. De har nemlig lansert tosidige solcellepaneler klare til bruk, og disse fanger også opp lys som spretter opp fra bakken eller bygninger til undersiden av panelene.

I vanlige posisjoner kan disse panelene generere mellom 10 og 30 prosent mer energi enn vanlig, mens nettstedet Gizmag hever at solcellepanelene kan øke effekten med opptil 50 prosent i vertikal posisjon.

Dyr produksjon

Slik skal energihøstingen foregå.
Slik skal energihøstingen foregå.Foto: BSolar

Forskning på tosidige solcellepaneler har foregått en god stund, men fysiske produkter på markedet er ganske nytt. Problemet har vært å finne en produksjonsmetode som har vært billig nok, ettersom vanlige solcellepaneler er dyre nok i seg selv.

BSolar dro nytte av prisfallet på silisiumplater og modifiserte dem til å samle inn lys fra begge sider. Israelerne brukte også grunnstoffet bor i panelene, slik at de fikk både mer holdbarhet og ble mer effektive til å samle inn sollys. Dette var forøvrig en svært vanskelig prosess, ellers ville alle ha brukt bor til å forbedre panelene sine.

De tosidige solcellepanelene vil nok koste en formue, men faller antakelig i pris med mer effektiv produksjon og mer utbredelse i markedet. Hvis de blir tilgjengelige nok, kan det hende at de vil være med på å endre markedet for fornybar energi.

Bli vår fan på Facebook!
Bli vår fan på Facebook!

Les mer om denne teknologien på B-Solar.com.

(Kilde: GigaOM)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen