Varsler om død på SMS

Stadig flere sykehus og legekontorer bruker SMS til å varsle pasienter om avtaler og prøveresultater. Nå har et tsjekkisk sykehus også tatt i bruk SMS for å varsle pårørende om dødsfall.

Når en pasient ved sykehuset i den tsjekkiske byen Budejovice er død, får den oppnevnte pårørende en SMS, hvor han eller hun blir bedt om å ringe et spesielt nummer. Ved å ringe nummeret, får den pårørende bekreftet at pasienten er død.

Sykehusets direktør, Bretislav Shon, har ingen betenkeligheter med SMS-systemet. Han mener at SMS-varsling er den mest moderne og raskeste metoden for å levere informasjon over hele verden. Han bemerker også at pasienten selv må ha gitt sitt samtykke til at de pårørende skal varsles via SMS. Om de pårørende må samtykke til å varsles via SMS, sier han ingen ting om.

- Mer penger til sykehuset
- Hvis pasienten ikke samtykker, informerer vi de pårørende på andre måter. Et brev som mangler personlig preg og i tillegg ofte er ekstremt forsinket, er unektelig dyrere. SMS er raskt og pengebesparende. Dermed blir det mer penger til sykehuset, sier han til nettstedet Prague Daily Monitor.

Tsjekkias helseminister, David Rath, sier han ikke har hørt om varsling av dødsfall via SMS tidligere.

- Fokus på profitt
- Sykehuset i Budejovice er et forretningsselskap, og dette koster penger. Metoder som SMS-varsling om dødsfall vitner om at dette er et sykehus med fokus på profitt, sier Rath til avisen Mlada fronta Dnes.

Guvernør i Sør-Bohemia, Jan Zahradnik, er heller ikke kjent med SMS-metodene til sykehuset i Budejovice. Han mener sykehuset bør være på vakt overfor reaksjoner fra de pårørende:

- Hvis så mye som én SMS-varsling forårsaker traumatiske opplevelser for de pårørende, bør sykehuset gå tilbake til tradisjonelle metoder for varsling av dødsfall, sier han.

Ondrej Doskocil er ekspert på etiske spørsmål ved universitetet i Sør-Bohemia. Han anser sykehusets SMS-metoder for etisk forkastelig.

(Kilder: Textually, Prague Daily Monitor)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen