Varnish Software

(Bilde: Rolf B. Wegner og Jørgen Nilsen, Hardware.no)

Den norske IT-suksessen som brukes av millioner

Møt gjengen som gjør VG, Facebook og Twitter ekstra kjappe.

For to – tre år siden var Audun Ytterdal, IT-driftssjef hos VG, på Velocity-konferansen i USA. Der skulle han høste erfaringer fra hvordan store, internasjonale nettsider driftet nettsidene sine, slik at han og resten av gjengen i VG kunne være bedre rustet i fremtiden. På sine vandringer rundt om på området kom han over standen til Facebook, og kom i snakk med de som stod der.

De snakket litt om løst og fast, og Ytterdal nevnte at han hadde laget et verktøy som het Munin for mange år siden, et trendanalyseverktøy. Da han sa at han kom fra VG fikk samtalen brått en uventet vending.

– De visste nemlig veldig godt hvem VG var, for der kom Varnish fra, men de ante ikke at det var en avis. Folk i utlandet, og kanskje spesielt de som driver med større nettsider, ser på VG som stedet der Varnish kommer fra, og ikke en avis.

– De var faktisk så fornøyd med Varnish at de inviterte meg ut på middag, og der ble jeg sittende og pludre med de tekniske sjefene fra Facebook, Twitter og Amazon. Det var ganske rart å sitte der med de tre største entitetene på Internett, og plutselig føle seg så viktig. Selv om VG er stor i Norge og Skandinavia er det er mygg i resten av verden, sier Ytterdal med et smil.

Audun Ytterdal, IT-driftssjef hos VG.
Audun Ytterdal, IT-driftssjef hos VG.

VG har du hørt om før, men det er slett ikke sikkert du har hørt om Varnish. Likevel, bare det at du leser denne teksten betyr at du nyter av programvaren det er snakk om. Varnish er en HTTP-akselerator, en cache-løsning, og denne brukes av en rekke nettsider verden over, inkludert vår egen Hardware.no. I tillegg brukes den av både Facebook og Twitter, samt 1,7 millioner andre nettsteder verden over, og det Varnish meget kort fortalt gjør er å ta unna ekstreme mengder trafikk uten å belaste serverne i særlig grad.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (7)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen