Anmeldelse
Forrest Gump vant seks Oscar-statuetter i 1994, og nå er den endelig ute på Blu-ray.

Varm Oscar-vinner

Forrest Gump er en enkel mann som sitter på en benk og forteller fremmede mennesker om sin fantastiske livshistorie. Gjennom hans uskyldige, naive og godtroende synsvinkel er vi vitne til en rekke viktige hendelser som bidro til å forme det 20. århundre. Forrest danner et nært og kjært vennskap med Jenny, som på mange måter er en stikk motsatt person av ham med store personlige problemer og et negativt syn på livet. Med flere historier om vennskap og annet som blir påvirket av historiens forandringer, følger vi Forrest gjennom tykt og tynt.

Noen vil kanskje se på Forrest Gump som en strømlinjeformet Oscar-søknad, og den vant jo tross alt seks Oscar-statuetter ved utdelingen for 1994. Valg av musikk, tematikk og skuespillere oser alle A-film, men det trenger ikke å bety at filmen automatisk blir sjelløs av den grunn. Forrest Gump har tvert imot nok humor, sjarm og varme til å fylle to gode filmer, og vi kan derfor snakke om en av nyere tids største klassikere.

Ingen skurker

Regissør Robert Zemeckis (Back to the Future) har fortalt at han valgte å ikke inkludere noen spesifikk skurk i Forrest Gump, som de fleste Hollywood-filmer har en eller annen form av. På denne måten får vi dermed ikke den vanlige tematikken god mot ond, men Forrest mot (eller med) verden. Ettersom Forrest er som han er, får vi se historiske hendelser og utviklinger på en litt annerledes måte, og dette gir en unik kommentar til eller refleksjon over det hele.

En veldig god klassiker kjennes igjen ved at den berører mange temaer samtidig over flere lag som appellerer til forskjellige typer av publikum. Forrest Gump besitter denne elegante formen med flere lag ved å handle om både Forrests liv, våre liv i relasjon til de vennskapsbåndene, arketypene og historiske hendelsene vi er vitne til, større tematikk om historisk utvikling og sikkert enda mer.

Enkelt og elegant

I tillegg til den tematiske rikdommen er filmen rørende, velspilt og vellagd. Mye av den store tematikken kan høres pinlig og stivt ut på papiret, men på film bidrar den velsmurte produksjonen til å bygge opp under den forsiktige fortellingen. Filmen blir aldri overtydelig eller overspilt, og det er denne enkelheten som gjør filmen så bra. En enkelhet som spiller på Forrests gode natur, kanskje?

Tom Hanks spiller Forrest på en strålende og naturtro måte, og det er nesten umulig å tenke seg noen annen i rollen. Aksenten og det gode lynnet er det få andre som ville fått til på en like overbevisende måte. Det samme kan egentlig sies om resten av rollebesetningen også. Mykelti Williamson som Bubba, Gary Sinise som Dan Taylor og Sally Field som Mrs. Gump. Strålende bidrag til en feiende flott film.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Forrest Gump er først og fremst en feelgood-film rik på tematikk og humor, men fremdeles med føttene godt plantet på jorda. Godt skuespill og håndverk bygger opp under den flotte emosjonelle og litt nostalgiske følelsen vi får ved reisen gjennom de siste tiårene på 1900-tallet som inneholdt mange endringer som fremdeles setter sine spor den dag i dag. På denne måten er Forrest Gump en kommentar til vår verden samtidig som den er en enkel historie om en enkel gutt som vokste opp midt i det hele.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen