Med slike panelovnslignende dataservere vil Nerdalize varme opp hjemmet ditt, og spare penger og miljø samtidig.
Med slike panelovnslignende dataservere vil Nerdalize varme opp hjemmet ditt, og spare penger og miljø samtidig. (Bilde: Nerdalize)

Varm opp huset med datakraft

Spennende konsept: Vil plassere dataservere i hjemmene til folk for å utnytte overskuddsvarmen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Som oftest ønsker vi at datasystemene våre skal produsere så lite varme som mulig, og vi installerer vifter og vannkjøling og det som verre er for å holde temperaturen nede. Og når datasystemene blir større, som for eksempel i svære dataparker, blir kjøleutfordringen mye større, og mye dyrere.

Men nå har det nederlandske selskapet Nerdalize snudd denne problematikken på hodet. I stedet for å samle enorme mengder datakraft i ett senter, vil de spre dataserverne rundt i de nederlandske hjem i form av varmeovner.

Foto: Nerdalize/youTube

Slik blir varmen ikke lenger et uønsket biprodukt, men bidrar til oppvarming av boligen. Datakraften serverne genererer selges til bedrifter, universiteter og andre som trenger store mengder prosesseringskraft.

Sparer penger og miljøet

Dataserveren er designet slik at den ser ut som en ganske alminnelig, men stor, panelovn, som huseieren leaser fra Nerdalize. Til gjengjeld betaler Nerdalize for strømmen systemet bruker. I følge den svenske nettsiden IDG.se er prosjektet foreløpig på teststadiet, og i samarbeid med det nederlandske energiselskapet Eneco, har Nerdalize plassert slike dataservere i fem husholdninger.

Dataserveren ser mest ut som en litt stor panelovn.
Dataserveren ser mest ut som en litt stor panelovn. Foto: Nerdalize

De regner med at hver husholdning skal spare 4000 kroner i året på å ha en slik «dataovn» hjemme. Den fungerer ved at serverne varmer opp vann til en temperatur mellom 45 og 55° C, og så kan huseieren regulere hvor mye av denne varmen som slippes ut i boligen. Eventuell overskuddsvarme slippes ut gjennom et hull i veggen bak serveren.

For å sikre at de som er i huset ikke mister varme når ingen kjøper datakraft, donerer Nerdalize overskuddsdatakraft til veldedige formål, som for eksempel ALS-forskning. Skulle nettet gå ned har serveren fortsatt mulighet til å behandle data lokalt, og slipper den opp for «hjemmelekser» har den noen meningsløse oppgaver den kan gå i gang med for å holde varmeproduksjonen oppe, til den kommer på nett igjen.

Siden Nerdalize bare trenger å betale for strømkostnadene, og ikke avkjøling, mener de på denne måten å kunne selge prosesseringskraft for opp til halv pris av konkurrentene.

Selv om prosjektet ikke er kommet til Norge (enda), finnes det måter å gjøre oppvarmingen av huset smartere på (Ekstra) »

 (Kilder: IDG.se, Nerdalize.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen