Varer fem til ti ganger lengre

Det forskes alltid på å øke kapasiteten i oppladbare batterier. Nå har forskere ved det britiske universitetet University of St Andrew i samarbeid med Strathclyde og Newcastle demonstrert en battericelle som kanskje er et av de nokså uvanlige gjennombruddene for oppladbare batterier. Battericellen har fått navnet STAIR (St Andrew Air).

Fem til ti ganger lengre levetid 

Forskningen har pågått i nærmere to år, og målet er å få fem til ti ganger mer batterikapasitet ut av oppladbare batterier. Det kan være batterier i for eksempel mobiltelefoner, mp3-spillere, GPS-er, kameraer, bærbare PC-er eller elektriske biler. 

I dagens litium-ion-batterier er det lagret litium-kobolt-oksid på anodesiden. Dette kjemikaliet har forskerne erstattet med en sammensetning av litium-ioner, karbon og mangan-oksid. Oksygen fra luft som fra utsiden reagerer med det porøse karbonet for å avgi elektrisk ladning i litium-luft-batteriet. 

At reagensmiddelet nå har blitt erstattet med oksygen fra utsiden, gjør det hele plassbesparende. På den måten får batteriet høyere kapasitet per størrelse.

Er også billigere

Karbonkomponenten er i tillegg langt billigere enn dagens teknologi, ifølge Peter Bruce ved kjemiavdelingen til University of St Andrews. Følgelig vil selvsagt også teknologien gi billigere batterier til sluttkunder. 

Bruce anslår at det vil ta minst fem år før STAIR-cellen blir kommersielt tilgjengelig. Forskningsprosjektet foregår frem til 30. juni 2011. 

(Kilde: Engeneering and Physical Science Research Council)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen