Richard Branson tror han kan ha vært delaktig i Apples eventyrlig suksess, og samtidig slått beina under sitt eget selskap.
Teknofil
Richard Branson tror han kan ha vært delaktig i Apples eventyrlig suksess, og samtidig slått beina under sitt eget selskap. (Bilde: Helga Esteb / Shutterstock.com)

Var iTunes og iPod en aprilsnarr?

Milliardæren kan ha gitt Apple suksess, og samtidig drept sitt eget selskap.

I dag regnes Apple som verdens mest verdifulle merkevare. Mye av suksessen skyldes lanseringen av iTunes og iPod, som begge så dagens lys i 2001.

Nyskapningene ga ikke bare selskapet en eventyrlig suksess, de forandret musikkbransjen og samfunnet rundt oss for alltid. Nå hevder milliardæren Richard Branson at han indirekte kan være opphavsmannen til både iTunes og iPod. 

Aprilsnarr

I et intervju med "i", en kortfattet papirutgave av den engelske avisen The Independent, hevder han at det hele kan ha startet med en aprilsnarr han stelte i stand i 1986. I et intervju med et av de store musikkmagasinene, dro Branson en spøk om at hans selskap Virgin Music i all hemmelighet hadde utviklet en "musikkboks", hvor de skulle putte all musikk de kunne få tak i. Brukerne av musikkboksen kunne så hente ut akkurat den musikken de hadde lyst på, for en liten avgift.

På den tiden var dette så utenkelig at Branson sannsynligvis tenkte at påstanden ikke ville komme på trykk. Det gjorde den imidlertid, og blant de som leste artikkelen var Apples "far", Steve Jobs.

Flere år senere fortalte Jobs til Richard Branson at han hadde blitt oppslukt av tanken denne "musikkboksen". Og selv om Branson innrømmer til The Independent at han aldri kan være helt sikker, undres han på om det ikke var slik Jobs fikk ideen til både iPod og iTunes.

Nådestøt for eget selskap

Han ser også ironien i at han slik indirekte kan ha sørget for at Virgin Megastores, hans egen kjede av musikkbutikker, til slutt gikk nedenom og hjem i 2009.

Branson har riktignok likevel til salt på maten, med tanke på at Virgin Group omfatter rundt 400 forskjellige selskaper. Tanken svir nok likevel: Dersom han hadde tatt sin egen aprilsnarr mer seriøst, kunne han både sikret fremtiden til Virgin Megastores og revolusjonert musikkindustrien, sier Branson til The Independent. 

Neste gang du vurderer å dra en fleip, bør du altså tenke deg om. Kanskje er fleipen egentlig en revolusjonerende idé.

Les mer på Side3:
Er dette tidenes prisøkning på en bruktbil?
Ti bisarre sekstips fra 1800-tallet

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen