Test

Vantec NexStar2


Innledning
Vantec NexStar2 kan brukes til alle enheter som er beregnet på 5,25-tommers plasser. Det mest naturlige vil være optiske enheter som CD-brennere, DVD-brennere, og DVD-lesere.

Kabinettet gir ikke det beste førsteinntrykket. Produktet føles svært billig, og plastikkfølelsen er helt overveldende. Når man skal gripe tak i kabinettet gir sidene lett etter, så man er nesten redd det skal gå i stykker med en gang.Montering
Kabinettet leveres halvveis demontert. Når man har pakket selve kabinettet ut av esken og plasten, kan man fjerne topplokket med en enkel bevegelse.

Før man kan sette inn enheten som skal brukes, må man feste et par skinner på selve enheten. Dette gjøres relativt enkelt ved hjelp av to skruer for hver skinne, fire skruer totalt.Klikk for større bilde

Deretter er det bare å plugge til IDE-kabelen, strømtilførselen og eventuelt lydutgangen dersom man ønsker det. Enheten festes i rammen ved å skru fast noen skruer som går gjennom de nevnte skinnene. Når dette er gjort kan man sette på plass lokket på enheten og skru fast dette.

Skruene til lokket er usedvanlig harde å få ned. Trolig skyldes dette en hard plast som blir gjenget opp samtidig som man skrur.Klikk for større bilde

Helt til slutt kan man feste på gummiføttene på enheten. Disse gjør at kabinettet kan ligge eller stå, avhengig av hva man ønsker.

I bruk
Testmaskinen for øvrig består blant annet av et Beantech Igloo3, ABIT Duramax AA8 og en Pentium 4 3,4 EE. Harddisken som ble brukt under testen var en Maxtor MaXLine III 250 GB SATA. Den optiske enheten som ble brukt var en LG DVD-spiller.

Det som skiller monteringen av en optisk enhet i en eksternt kabinett i forhold til intern monterin,g er uten tvil at USB-grensesnittet får sitt å si på ytelsen. USB 2.0 har en teoretisk maksimal overføringshastighet på 480 Mbps. Til sammenlikning har FireWire 400 en teoretisk hastighet på 400 Mbps og USB 1.1 en teoretisk overføringshastighet på 12 Mbps.

Til vanlig bruk byr USB 2.0 på nok overføringshastighet. Ved brenning av CD-er på 52x vil man f.eks. ha en datastrøm på 7,8 MB/s. Brenning av DVD-er ved 16x tar til sammenligning beslag på 21,6 MB/s båndbredde. Den teoretiske maksimale overføringshastigheten til USB 2.0 ligger på sin side 60 MB/s - med andre ord mer enn nok.

Når det kommer til overføringshastighet er det ingen forskjell mellom det å ha den optiske enheten i selve maskinen i forholdt til å ha den i en ekstern enhet. Forskjellen ligger snarere i prosessorbruk. USB 2.0-grensesnittet belaster prosessoren merkbart mer enn det IDE-grensesnittet gjør. Likevel er det ikke så veldig mye å snakke om.Klikk for større bilde

Vi tenkte vi skulle ta en rask test på akkurat dette med prosessorforbruk. På en test-DVD hadde vi liggende omlag 3,6 GB med data i store og små filer. Ved kopiering over USB opplevde vi et prosessorforbruk på omlag 6 %, ved kopiering over IDE sank forbruket ned til 0-1 %.

Bare så det er sagt: Hvis man benytter slike eksterne løsninger blir det mer ledningskrøll. Enheten skal ha både strøm og kontrollerkabel, så det blir litt ekstra med kabler.

Vantec har også inkludert en liten kjølevifte for kabinettet. Dette er ikke store karen, men likevel er støynivået på viften ikke så alt for galt. For all del, den høres relativt godt hvis resten av maskinen er stillegående. Hvis det skulle bli for ille går det alltids an å skru av enheten.Klikk for større bilde

Bruksområder
Vi ser vel for oss en rekke mulige bruksområder for slike eksterne løsninger. Med Vantec NexStar 2 vil det blant annet være enkelt å tilføre nye enheter til gamle maskiner. Noen orker ikke tanken på å skru opp en datamaskin, men et slikt eksternt kabinett kan de få slippe.

Noe annet er brukere av bærbare løsninger som kanskje mangler DVD-brenner eller optisk enhet. Da kan det være praktisk å kunne koble på en ekstern enhet når behobet skulle melde seg.

Videre kan det også tenkes at noen har selve datamaskinen langt unna der man sitter og jobber. Dette kan være praktisk hvis man f.eks. har gått hardt inn for å støydempe maskinen. Med et slikt eksternt kabinett kan man enkelt komme til den optiske enheten selv om selve kabinettet er godt gjemt unna. I tillegg kan kan skru av hele enheten ved en knapp på baksiden.

Konklusjon
Vårt første inntrykk av Vantec NexStar 2 var at dette var et billig produkt. Plastikken virket svært lite solid. Nå man først får montert inn den optiske enheten, er dette et inntrykk som delvis forsvinner.Klikk for større bilde

Rent ytelsesmessig må vi si oss godt fornøyde. Vi merket ingen forskjell i leseytelse på DVD-leseren, enten den var montert intert eller eksternt. Prosessorforbruken øker derimot noe ved en ekstern montering via USB.

Ellers har NexStar 2 mange praktiske bruksområder. Dette med god mobilitet er nok et stikkord i den sammenhengen.

Foreløpig er pris og tilgjengeligheten for dette produktet i Norge ukjent.


+ Mange bruksområder
+ Grei ytelse
+
Intern strømforsyning
+ Vifte


- Fremstår som lite solid
- Belaster prosessoren mer enn en intern løsning

Vantec NexStar 2   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen