Vanskelig å stoppe mobilsjikane

Vanskelig å stoppe mobilsjikane

 Politiførstebetjent Ola Ø. Hoel er ekspert på ungdommers bruk av de nye kommunikasjonstjenestene på mobil og nett. Han har i lengre tid reist land og strand rundt for å gjøre foreldre og ungdommer bevisst på hvordan de bruker de nye tjenestene, og hvilke farer som oppstår om man lar seg friste til å missbruke dem. 

Skolens problem
- Problemet med at mobiltelefoner brukes til sjikane er reelt. Jeg var nylig på en barneskole der en elev har filmet skolekameratene i dusjen og vist frem til jentene for å forsøke å skaffe seg status, forteller Hoel. Da læreren fikk kjennskap til saken fikk eleven en eldre bror til å forsøke å true medelevene for å finne ut hvem som hadde sladret.

- Det som foregår på en skole er skolens problem, og noe som skolen må ta tak i, sier Hoel. Men dreier seg om alvorlige tilfeller av sjikane og trusler kan det fort bli en politisak. I tilfellet ved barneskolen ble Hoel kontaktet fordi skolen ønsket råd. 

Offeret bestemmer
- Det er viktig å huske at det er den som er filmet som bestemmer om det er sjikane. Føler vedkommende seg krenket spiller det liten rolle om du mener det er uskyldig moro. Oppdager du at slike bilder legges ut på Internett kan du be om at bildene blir fjernet. 

Men om den som har lagt ut bildene ikke vil slette dem, så er det lite du kan gjøre. Er bildene spredt på nettet kan ryddejobben være håpløs. 

Avslører seg
I forbindelse med kriminalsaker gjøres det regelmessig beslag av mobiltelefoner. – Det er ikke så ofte vi kommer over bilder av typen Conradi, men vi har jo opplevd at enkelte for eksempel filmer seg selv mens de røyker hasj. Vi får jo gode beviser når folk filmer seg selv når de gjør dumheter, sier Hoel. - Vi ser jo også at det er vanlig å filme andre når det er tydelig at de ikke veit om det, sier han.

Men om en filmsnutt av deg blir spredd på MMS er det lite politiet kan gjøre. – Du får jo ikke stoppet det. Det er jo fullstendig anarki. Det er ingen sensur på noen ting. En SMS eller MMS melding etterlater seg ikke noe spor på nettet, og du er derfor avhengig av at den som mottar meldingen vet hvem avsenderen er, sier Hoel.

Politiet har små ressurser til å etterforske sjikanøse meldinger med ukjent avsender. Sakene blir derfor oftest henlagt.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen