Vannkraft i elektronikk

BBC melder om kanadiske forskere fra University of Alberta som driver med utvikling av en ny måte å skape elektrisitet på. Den nye metoden mener forskerne skal kunne brukes som strømforsyning for små elektroniske enheter i fremtiden.

Det å generere av elektrisitet med vann er ikke noe nytt. Metoden brukes allerede i store vannkraftverk, men denne gangen er dimensjonene mye mindre.

Ved denne forskningen pumpes vann gjennom små kanaler (10 mikrons i diameter). Resultatet sålangt viser at det går an å produsere elektrisk strøm med vannstrøm gjennom mikrokanaler.

En av fordelene med eventuelle produkter som kommer til å bruke denne metoden for å lage såkalte "elektrokinetisk batteri", er at den gir mer miljøvennlig strømforsyning for blant annet mobiltelefoner.(Bilde: BBC)

Den nye metoden dreier seg om hva som skjer med ioner i vann, når de kommer i kontakt med ikke-ledende materiale. Forskerne laget 3 millimeter tykke glassblokker og som inneholdt rundt 400 000 små kanaler.

Det er et såkalt "electric double layer", som lager positiv ladning på den ene siden og negativ på den andre siden av blokken, når vann strømmer igjennom kanalene. Dette er det samme prinsippet som i et vanlig batteri. Prototypen genererte rundt 10 volt strøm, som var nok til å lyse opp en lyspære.

Dette skal være den første nye metoden for å generere elektrisitet på over 150 år, men det finnes også en del skeptikere. Forskerne presiserer at utviklingen er i en meget tidlig fase.

Se også en artikkel om dette i tidsskriftet Institute of Physics journal.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen