Vannkjøling direkte på prosessoren

I anledning utvikling av den nye kjøleteknikken har det blitt stiftet et nytt selskapet kjent som Cooligy. Kjølesystemet som utvikles blir navngitt Active Micro-Channel Cooling - AMC.

Systemet består av hundrevis av små kanaler som plasseres i et silikonlag på toppen av brikken og fylles med vann eller en annen slags væske. AMC bruker en elektro-kinetisk pumpe slik at væsken strømmer gjennom kanalene. Væsken er den eneste bevegelige delen av systemet og det er dermed praktisk talt støyfritt. Det påstås at denne teknikken kan kjøle en CPU med opptil 1000W pr. kvadratcentimeter. Et passivt system i dag har kapasitet på ca 25 prosent av dette.

Cooligy skal være i dialog med AMD, Apple og Intel vedrørende prototyping av forskjellige systemer. Det påstås også at Intel var meget imponert over teknikken og at man aldri hadde sett kjølesystemer med så god effekt.

En del PC-produsenter vil få tilgang til testsystemer i løpet av året - dette ifølge Cooligy. Neste år vil den kanskje også være tilgjengelig i standardsystemer dersom alt går etter planen. Apple har bekreftet at de ser store muligheter for å basere fremtidens maskiner på væskebasert kjøling - ikke nødvendigvis med AMC.

 

(Kilder: Cooligy, The Register)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen