Anmeldelse

Vannhesten – en legende blir til

Angus MacMorrow (Alex Etel) er en ensom, liten gutt som bor sammen med sin mor (Emily Watson, "Breaking the Waves") og søster på en herregård ved Loch Ness i Skottland under andre verdenskrig. Hans far har forsvunnet i krigen, som i sin tur påvirker familien i den grad at en gruppe soldater blir utstasjonert hos dem. Forklaringen er at soldatene må holde vakt mot en eventuell tysk invasjon fra havet og den nærliggende innsjøen. Samtidig kommer en hendig mann, Lewis Mowbray (Ben Chaplin, "Den tynne røde linjen") for å fikse ting på herregården, alt til Angus' forergrelse. Midt opp i denne sulamitten finner Angus et stort egg på stranda, som han tar med seg hjem. Egget inneholder et meget spesielt dyr som vil skape ringvirkninger og konsekvenser for hele situasjonen og alle de involverte ved Loch Ness.

Lek og alvor

Alex Etel i rollen som Angus MacMorrow.
Alex Etel i rollen som Angus MacMorrow.

"Vannhesten" er en klassisk og eventyrlig fortelling om ensomhet, vennskap, savn og dumme voksne. Den har en lett gjenkjennelig struktur og er derfor ekstra vennlig overfor barn, men ikke for de aller minste. En rekke mørke scener med til dels skumle elementer og uforståelige handlinger fra voksne bidrar til at 11-årsgrensen den har fått i Norge er på sin plass. Når vannhesten, eller Loch Ness-monsteret som den er mer kjent som, vokser seg stadig større, blir den desto villere – og dermed skumlere. Tilføy krigens meningsløshet og vi får noe som også oser alvor blant all leken.

For det er mye lek i filmen, tross alt. Vi blir servert litt slapstickhumor med Crusoe, som vannhesten blir døpt av sin fosterfar Angus, og forviklinger med å holde dyret skjult for de teite og trangsynte voksne (med unntak av vår hendige og forstående venn Lewis Mowbray). Det er klart det ikke alltid er en lett oppgave å holde det magisk voksende dyret skjult i en herregård stappfull av usympatiske engelske soldater. Godt og ondt er rimelig greit definert, så alle skal skjønne hvem som er hvem i den klassiske modellen, men filmen byr på flere gråtoner enn som så.

Flere lag for et større publikum

For mens barna kan glede seg over den eventyrlige fortellingen om hvordan en gutt hanskes med vannhesten, kan vi litt mer voksne også med glede se et langt dypere budskap med filmen. Film er fint sånn, man kan pakke en fortelling inn i flere lag og komme godt ut av det, hvis man er flink nok manusforfatter og regissør, da.

Monsteret Crusoe vokser fort ut av badekaret.
Monsteret Crusoe vokser fort ut av badekaret.


Regissør Jay Russell har gjort en god jobb her, og har fått et slags antikrigsbudskap bakt inn i handlingen på en måte som føles naturlig og ikke påtvunget. Den engelske kapteinen (David Morrissey, "Basic Instinct 2"), som har kommandoen over soldatene, har muligens blitt utstasjonert på et såpass absurd sted på grunn av sine mektige forbindelser, det er mer ved Mowbray enn hva øyet kan se og soldatene viser liten virkelighetsforståelse i forbindelse med monsteret. Alt i alt er filmen reflektert og komplisert.

Trailer: Vannhesten

Vis større

Det er altså mye å glede seg over i filmen, men jeg har ennå ikke nevnt at den i tillegg er rørende, actionfylt og delvis spennende, man kan jo aldri være sikker på om det går godt under disse brutale forholdene. Lille Alex Etel spiller Angus på en god måte, og er et nytt eksempel på gode barneskuespillere (og ikke minst god regi). Fordi filmen er såpass typisk, gir den ikke de store overraskelsene, men det bryr vel neppe barna seg om. Crusoe er forøvrig veldig godt animert og passer godt inn i filmens realistiske bilde.

Konklusjon

"Vannhesten" er en vellagd, klassisk eventyrfilm for barn, men også med elementer som passer voksne. Dette er en historie vi har sett mange ganger før, men den rører og engasjerer, og derfor er den god underholdning. Med enkelte av sine temaer kan den også gi grobunn for ettertanke rundt krigens meningsløshet, som gir ett ekstra pluss i boka. "Vannhesten" er en positiv opplevelse for nesten hele familien.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen