Vann i maskinen gir ytelsesløft

Forskningen tar stadig nye steg fremover for å kunne gi deg mer ytelse i maskinen. Denne gangen er det IBM som er frempå med en ny visjon.

De vil putte vann i maskinen din.

Satser på vannavkjøling
Forskere hos IBM har nemlig sett at vannavkjøling er en langt mer effektiv måte å kunne kjøle ned maskiner enn ved viftekjøling. Dette har lenge vært utbredt blant personer som er glade i å bygge sine egne supermaskiner. Vanlige maskinbrukere har derimot måttet holde seg til den gamle bråkete viften for at ikke maskinene skal gå varme. Nå kan derimot vannavkjøling bli allemannseie.


Vannkjølte dataer har til nå vært forebeholdt de som er mer enn bare litt interesserte i data.

Vil lage kanaler i maskinen
Ifølge Times Online har IBM store planer om å legge ørsmå kanaler på størrelse med hårstrå inne i din maskin. Disse kanalene skal fylles med vann for å kjøle ned maskinens microchiper. Denne teknologien er ikke prekær for øyeblikket, men IBM har store planer om å fylle maskinen din med mer kraft i fremtiden. De ønsker å stable microchipene i tårn i stede for å legge dem ved siden av hverandre. Maskinen vil da jobbe raskere, men er helt avhengige av å kunne kjøle ned innholdet med noe som er mer effektive enn vifter.

Forskerne selv mener at vann er det beste. Ikke bare er det effektivt for nedkjøling, men det skaper i tillegg ingen fare for miljøet.


IBM ønsker å stable microchipene i høyden i stede for å legge de ved siden av hverandre.

Ikke bare enkelt prosjekt
Ikke overraskende møter forskerne store problemer underveis. Å blande vann og elektronikk er noe de fleste vet å holde seg unna. Dette var også en av de store utfordringene for IBMs forskere. I tillegg skulle de klare å få vannet mellom to microchiper uten at forbindelsen ble brutt. Ifølge Times Online maktet å løse disse problemene ved å utvikle ørsmå rør med to lags sikring. Den ene beskyttelsen er laget av silikon, den andre av silikonoksid. På denne måten sikrer de at vannet ikke kommer i kontakt med elektronikken.

- Det fungerer akkurat som den menneskelige hjernen hvor du blander elektriske signaler med blodårer som gir oksygen og avkjøling, sier forskningsleder hos IBM, Thomas Brunschwiler, ifølge Times Online.

IBM håper deres vannavkjølingspatent vil bli brukt i vanlige maskiner innen fem år.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen