"Vanderpool" kommer i år


Tradisjonell VMware-virtualisering

De fleste trodde nok at "Vanderpool" ikke ville bli aktuelt før 2006, men det ser nå ut som om teknologien vil presse seg frem allerede i løpet av dette året. I første omgang kommer "Vanderpool" kun til å bli implementert i "high-end"-prosessorer, mens de billigere seriene må vente til 2006.

Ifølge en talskvinne for Intel skal det ha vært en rekke faktorer som avgjorde endring i tidstabellen for "Vanderpool", men krav fra kunder skal ha vært øverst på listen.

"Virtualisering" er et meget hett tema i disse tider og dras inn i flere segmenter, blant annet for prosessorer og nettverksgrensesnitt. Et sentralt moment med virtualisering er å gjøre teknologien mer fleksibel og senke kostandene, eksempelvis ved å kjøre flere operativsystemer samtidig på samme maskin og dermed utnytte ressursene enda mer effektivt.

Intel har tidligere benyttet to navn for sin virtualiseringsteknologi: "Vanderpool" og "Silvervale", der førstnevnte var for desktop-prosessorer og "Silvervale" for servere. Begge disse teknologiene har blitt slått sammen under "Vanderpool".

Itanium vil trolig være den første prosessorserien som implementeres med virtualisering. Xeon og Pentium M er neste prosessorer på listen, men må vente til til neste år.

"Vanderpool" kan gjerne sammenlignes med VMware og Microsoft Virtual PC, men ligger nede på hardware-nivå istedenfor kun i applikasjonslaget. Dette gjør at virtualiseringen blir enda mer spennende med tanke på ytelse, stabilitet og kompatibilitet - tre temaer som vanligvis er meget høyaktuelle ved kjøring av virtuelle systemer.

I praksis kan "Vanderpool" benyttes til å lage et system der man kjører to forskjellige operativsystemer samtidig for desktop-bruk - eksempelvis ett for hjemmebruk og det andre for bruk i profesjonell virksomhet. Et annet alternativ er å kjøre flere servere på en enkelt maskin eller dele opp maskinen i partisjoner for testing og produktiv status.

Man trenger fortsatt en eller annen for administrasjonsapplikasjon for å holde oversikt over de ulike virtuelle systemene på maskinen.

Det er fortsatt mange momenter som ikke er kjent med Intel "Vanderpool". Selskapet forventes å legge frem flere detaljer på Intel Developer Forum i begynnelsen av mars.

(Kilder: Extremetech, Internetnews, X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen