Anmeldelse
Kristen Stewart som Bella Swan og Taylor Lautner som Jacob Black i Eclipse.

Vampyrer og varulver og sånn

En bitter vampyr på et utspekulert hevntokt, en uvanlig allianse mellom tidligere erkefiender og stadig kjekling mellom to kjekkaser over ei håpløs berte – dette er noen av ingrediensene som venter en i møtet med det tredje kapittelet i Twilight-sagaen, Eclipse.

Eclipse er den tredje filmen i den svært så populære film- og bokserien Twilight – forfattet av den forvokste fjortisen Stephenie Meyer. Filmserien har solgt for 1,7 milliarder dollar på kino verden over og Eclipse er foreløpig det siste tilskuddet til suksessen. Regissøren bak denne vampyriske romansen er David Slade – som fra før har lagd 30 Days of Night og Hard Candy.

Les også: Blu-ray-utgivelser i desember

Fjortisoppstandelse til tross

Jeg er glad for at jeg ikke visste noe som helst om verken Twilight, Stephenie Meyer eller fjortishysteriet da jeg så Twilight på kino i januar 2009. Det høres kanskje idiotisk ut nå, men jeg likte mysteriet og den regntunge stemningen som dominerte filmen. Dette positive førsteinntrykket har vært med på å styre opplevelsen av oppfølgerne også, til tross for den massive fjortisoppstandelsen som har dukket opp i mellomtiden.

Med andre ord er jeg ingen hater – jeg liker derimot disse filmene. Hadde du forventet deg massiv slakt av vampyrer og varulver, må du nok dessverre se deg skuffet. Når det er sagt er det fremdeles mange potensielt tåpelige elementer å rette fingeren mot – hvorfor er kjekkasene Edward og Jacob så interesserte i den håpløse, tafatte og talentløse Bella?

Og er det ikke litt vel opplagt at Jacob bare er skrevet inn som et midlertidig uromoment, når Bella likevel gang på gang velger å vie sin kjærlighet til et iskaldt, levende lik fremfor en varm og levende ung mann?

Brødhuet Bella

I Eclipse vender nok en gang den bitre, rødhårede vampyren Victoria fra film nummer én opp på et hevntokt mot Bella, og denne gangen har hun forberedt seg litt bedre enn sist. Historien rundt Riley Biers, vampyrhæren og hans forhold til Victoria får minimalt med fokus, noe som gjør det emosjonelle oppgjøret mellom dem desto mindre interessant mot slutten av filmen.

Hovedvekten av historien ligger igjen på trekantdramaet mellom Bella, Edward og Jacob, selv om det også fremstår som overfladisk og forutinntatt – Jacob kan umulig vinne mot Edward når Bella er et såpass stort brødhue.

Selv om jeg virker i overkant negativ mot filmen til tross for mine positive erklæringer, er det fordi det er morsomt å påpeke alle Stephenie Meyer-dumskapene. Jeg har prøvd å lese bok nummer én, men måtte gi opp. Filmene byr derimot på en styrke i visuell og auditiv fremtoning, økonomisk historiefortelling og den kule Cullen-familien.

Bakgrunnshistoriene til vampyrene Jasper og Rosalie som vi får se er for eksempel mer spennende og interessante enn nåtidsdramaet med den kranglende trekanten, men også nåtiden byr på flott underholdning med et vaskeekte slag mellom gode vampyrer og varulver mot onde vampyrer. Og det er nettopp god underholdning som preger Eclipse – filmen blir aldri kjedelig eller for pinlig, og leverer god håndverksmessig kvalitet på tekniske aspekter såvel som estetiske.

Konklusjon

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Eclipse er ikke en film for alle. Trekantdramaet mellom Bella, Edward og Jacob kan lett anses som direkte latterlig eller uinteressant, men filmen har fremdeles flere styrker, som bihistoriene om de andre vampyrene. Filmen er teknisk god og er underholdende hele veien, og noen ganger holder det også.

Ikke glem å lese om det tekniske eller å se på skjermbildene!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen