Valgte Futurama-Bender som president

Teknofil Valgte Futurama-Bender som president

Valgte Futurama-Bender som president

Populær tegneseriefigur ble hacket inn i skolestyret.

Sikkerhetseksperter advarer mot elektroniske stemmesystemer etter at de fikk frie tøyler til å angripe e-stemmesystemet til Washington DC. Resultatet ble at den røykende og drikkende roboten Bender fra TV-serien Futurama ble valgt inn som president i et skolestyre.

Da valgstyret i den amerikanske hovedstaden åpnet for et e-stemmesystem i 2010, inviterte de hackere og sikkerhetseksperter til å forsøke å bryte gjennom systemet før det aktuelle valget.

– Det var en altfor god mulighet til å bare la den passere, sier professor Alex Halderman fra University of Michigan. – Hvor ofte får du sjansen til å hacke et myndighetsnettverk uten å risikere fengsel?

Hindret andre angrep

Ved hjelp av et par studenter klarte Halderman å bryte seg inn i e-stemmesystemet uten å bli oppdaget. De endret deretter stemmesedlene slik at Bender fra Futurama ble valgt inn som president ved skolestyret.

Halderman oppdaget også flere andre hackere som prøvde å bryte seg inn i systemet, deriblant fra Iran, India og Kina. Ved hjelp av sin innsidetilgang klarte de å hindre disse angrepene.

Det tok to dager før myndighetene oppdaget at de hadde blitt hacket. Dette skjedde ved en tilfeldighet, da en annen sikkerhetstester sa at systemet var trygt, men at de gjerne kunne droppe den irriterende musikken. Musikken hadde Halderman nemlig lagt inn i systemet som en spøk.

– Flere tiår inn i fremtiden

Det vellykkede angrepet viser at e-stemmesystemer er milevis fra å være trygge, mener flere sikkerhetseksperter.

– Delstatene godtar stemmesystemer uten å verken teste dem eller å se på kildekodene, sier dr. David Jefferson fra Lawrence Livermore National Labs.

E-stemming er vanskeligere å oppdage enn digitale angrep på økonomien, ettersom det er lett å oppdage om penger forsvinner ut av et system. Det er derimot ikke lett å finne ut om et valg har blitt hacket, da det er en engangshendelse som vanligvis ikke blir sjekket før etter resultatene har dukket opp.

Jefferson hevder at det vil ta flere tiår før vi kan få teknologi som gjør e-stemming trygt. Det er ikke engang sikkert om det noen gang blir mulig, mener han.

(Kilder: The Register)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen