Vaktselskap vil passe på mobilen din
(Bilde: Espen Irwing Swang, Mobilen.no)

Vaktselskap vil passe på mobilen din

Sikkerhetsselskapet G4S har tatt i bruk en norskutviklet løsning for å gjøre mobilbruk tryggere.

Kanskje har du allerede en avtale med et vaktselskap om å holde et øye med huset ditt og rykke ut når boligalarmen utløses. Nå tilbyr sikkerhetsselskapet G4S også vakthold for mobiltelefonen din. Med over 650 000 ansatte i over 120 land, er sjansen stor for at det finnes en G4S-vekter i nærheten om noe skulle skje.

Vektere på jobb døgnet rundt

Det finnes allerede flere tjenester for deg som ønsker mulighet til å fjernslette en stjålet mobil, eller følge den på kartet for å spore den når den er blitt borte. I så måte er tjenesten Msec fra G4S ikke så spesiell.

Det som skiller G4S fra tjenester som Find my iPhone, Sense og Kies er at prosessen involverer tradisjonelle vektertjenester. Blir mobilen din stjålet kan du få hjelp av en vekter til å sikre dataene du mistet. Ikke bare vil du kunne hindre tyven i å misbruke informasjonen – i enkelte tilfeller vil vekterne også kunne spore telefonen og få den tilbake til deg.

Tjeneste utviklet i Norge

Sentralt i Msec er programvare utviklet i Norge. Leder for Digital Sikkerhet i G4S, Svein Ingebretsen, demonstrerer tjenesten for oss. Han viser hvordan en app på en iPhone lar oss overføre alt innhold fra telefonen til en server som er sikret av vaktselskapet G4S. Når det er gjort kan innholdet slettes fra telefonen. Ved behov laster du det bare tilbake på telefonen igjen.

Sikker skytjeneste

– Innholdet er kryptert på brukersiden, og det er ikke mulig å lese dataene på serveren, forteller Ingebretsen. Slik skal du slippe å bære sensitive data med deg når du reiser. Vel fremme kan du hente de filene du trenger fra skytjenesten til G4S. Tjenesten er tilpasset en hverdag der svært mange bruker privatmobilen på jobb, eller omvendt. Dette kalles Bring Your Own Device, eller BYOD.

Skiller jobb og privatliv

Med løsningen fra G4S blir bedriftens innhold på telefonen sikret, og det er mulig å slette segmentert. Det betyr blant annet at bedriften kan tømme telefonen for bedriftssensitive data ved behov. Når du igjen trenger dataene kan de lastes tilbake. Det kan for eksempel være bedrifter som vil slette bedriftsdata fra de ansattes telefoner mens de er på ferie, for så å åpne tilgangen igjen når de er tilbake på jobb.

Styres med app

- Vi er verdens største sikkerhetsselskap og vi har verdens sikreste skytjeneste. Samtidig er det så enkelt at hvem som helst kan bruke det, skryter Ingebretsen. Han viser til at det er apper for alle plattformer, og at du bare kan ringe vaktselskapet om det er noe du trenger hjelp til.

Skulle uhellet være ute kan det godt være at det er vaktselskapet som ringer deg. Om noen bytter SIM-kort i mobilen din, vil det komme opp på vaktselskapets skjermer. Da vil selskapet kontakte deg for å høre om det er du selv som har byttet SIM-kortet, eller om det kan være uvedkommende.

Kan spore opp tyven

Om det det siste er tilfellet kan G4S spore telefonen på sine kart, og bruke vektere i nærheten for å få telefonen tilbake. Dette forutsetter riktig nok at du gir ditt samtykke. Uten dette har G4S ikke lov til å spore telefonen din.

Enklere å bytte mobil

Men du trenger ikke å ha mistet telefonen eller å bære hemmelige dokumenter for å ha nytte av Msec-tjenesten. Kjøper du en ny mobil kan du kontakte vaktselskapet, som lar deg flytte alle data fra serveren til den nye mobilen din.

Dette kan G4S gjøre også om du har byttet fra iPhone til Android, eller omvendt. Så langt det er mulig kan også innhold fra den gamle generasjonen av mobiltelefoner kopieres til eller fra serveren.

Om du vil kan du selv eksportere dine data fra serveren til en PC eller MAC. Dette er greit om du vil ha kontaktene fra telefonen din i Outlook på PC-en. Et WEB-grensesnitt gir deg tilgang til innholdet på serveren, slik at du kan finne igjen gamle tekstmeldinger, bilder eller samtalelogger.

Bank og forsikring

Svein Ingebretsen tror forsikringsselskaper og banker vil være pådrivere for å få tjenesten ut på telefonene til folk.

– Vårt system vil gjøre det vanskeligere med forsikringssvindel, så kanskje vil et forsikringsselskap stille som vilkår at du skal sikre mobilen din med Msec for å få full dekning ved tap. Men det kan også være at banker legger til rette for at du skal bruke Msec for å sikre tryggere betalingstjenester på mobilen, sier Ingebretsen.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen