Guide

Vær på vakt etter ferien

Etter endt ferie er mange raske med å kaste seg på nett eller åpne innboksen, men mens du har vært borte har ikke resten av verden stått stille. Nye virustyper har utviklet seg og din antivirus er høyst sannsynlig for lengst utdatert.

La maskinen oppdatere seg
Når ferien er over og du er tilbake hjemme eller på jobb er det svært viktig at du ikke kaster deg over Internett og e-post. En maskin som har stått ubrukt lenge står i stor fare for å bli infisert med ondsinnet kode og virus.

- Et antivirusprogram er ikke bedre enn den siste oppdateringen, forklarer Kjell Jørgensen fra sikkerhetsfirmaet Watchcom.

Han mener det viktigste du må ta hensyn til, er å la en maskin, som har stått avslått i ferien, få tid til å laste ned de siste oppdateringene til sitt antivirusprogram. Deretter kan du kaste seg på nett og sjekke innboksen.

Mange former for virus
Men helt sikret er du likevel ikke.

- Her spørs det veldig hva du anser som virus. Virus av den tradisjonelle typen vil du nok kunne unngå med en brannmur og et oppdatert antivirusprogram, men det finnes også flere mer skjulte trojanere og bakdører som kan brukes for å få tilgang til din maskin. I tillegg finnes det flere former for adware som overvåker din nettaktivitet for å gi deg personlig reklame. De fleste av disse er slett ikke skadelige, men kan være til irritasjon for mange, forklarer Jørgensen.

Ubeskyttet 65 dager i året
Han påpeker at de fleste antivirusprogram tar litt tid før de fanger opp nye virus, en datamaskin er i gjennomsnitt ubeskyttet hele 65 dager i året, men en god brannmur og opprenskning av filer lagret på din nettleser vil fjerne det meste.


Om du kaster deg på nett for å sjekke mailen kan du risikere å få noen mindre gledelige overraskelser.

En sparksykkel kan være en globus
Du må også være oppmerksom på er at mange eposter skjuler ulumskheter du helst ikke vil ha lastet ned. Jørgensen ber folk være varsomme med å åpne vedlegg i mail fra ukjent avsender

- I den digitale verden er det ikke noe problem å kamuflere en sparkstøtting som en globus og en fil kan ofte være noe helt annet enn det det utgir seg for, forklarer han.

Husk derfor å la både antivirusprogram, nettlesere og operativsystem få tid til å oppdatere seg før du tar PC-en i bruk etter ferien. Og ikke last ned alt som sendes til deg på mail.

Om du skulle være uheldig å mot formodning få ondsinnet kode eller virus på din maskin og ikke vet hvordan du fjerner det selv, er det beste du kan gjøre å slå av maskinen. Deretter lar du den stå i ro til du får noen med kunnskap til å hjelpe deg.

Denne artikkelen er oppdatert og ble publisert i sin opprinnelige utgave første gang 01.08.07.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen