Vær forsiktig med studenttilbudene

Studenter er en attraktiv masse for både teleoperatørene, el-kjedene og TV-distributørene. Det er ikke få som jakter på din lommebok og studielånet ditt. Men det er viktig at du holder hodet kaldt når tilbudene strømmer på.

Mye som skal kjøpes inn
Det er ikke lite nye studenter skal skaffe seg. Foruten mobilabonnement trenger de kanskje vaskemaskin, ny TV, TV-abonnement, ny PC, en MP3-spiller og mye annet. Å få en student som kunde kan være lukrativt for selskapene, men kanskje ikke lukrativt for deg.

- Det er viktig at du tenker deg godt om og sjekker rundt. Om du finner et produkt du ønsker deg bør du sjekke rundt hos forskjellige forhandlere og sjekke prisen flere steder, sier Petter Ravne Bugten, Juridisk rådgiver hos Forbrukerombudet, til Teknofil.

Han påpeker at dette ikke gjelder kun studenter, men er et godt råd for alle som er ute etter å kjøpe nye produkter. For studenter er det derimot spesielt viktig å huske at studielånet skal vare utover semesteret, da er det viktig at du ikke kjøper mer enn det du har råd til.


Juridisk rådgiver hos Forbrukerombudet, Petter Ravne Bugten, råder alle til å tenke seg godt om før de slår til på tilsynelatende gode tilbud.

Også Sparebank1 mener dette er et tips alle studenter bør følge. Forbrukerøkonom Magne Gundersen har noen tips som kanskje kan virke kjedelige, men som du vil ha god nytte av å følge.

- Studenter får ofte mye penger i starten av semesteret og deretter mindre summer ut over året. De bør derfor sette opp et budsjett og se hva de trenger fremover. Det er også smart å sette av litt penger til uforutsette utgifter selv om det kan være veldig kjedelig, forklarer Gundersen.

Å skaffe seg en jobb er også lurt, men pass på at jobben ikke går ut over studiene. Om stipendet blir gjort om til lån så går vinningen fort opp i spinningen påpeker Gundersen.

Lønner det seg å krite?
Mange butikker vet at kundene ikke alltid har lommeboken full og opererer derfor med kriteordninger slik at du for eksempel kan kjøpe ny TV og betale den ned over en lengre periode. Bugten påpeker at dette kan være en løsning, men summen blir ikke mindre av den grunn.

- Slike kriteordninger kan passe noen, men summen blir som regel dyrere enn om du betaler beløpet med en gang og aldri billigere. På samme måte kan det passe noen å leie produkter. Det kan kanskje være et alternativ for kollektiv hvor flere skal bo sammen og dele på kostnadene. Men om du skal beholde produktet selv kan det være greit å kjøpe , forklarer Bugten.

Bugten påpeker også at abonnementstilbud som er spesielt snekret sammen for studenter ikke nødvendigvis er det beste for din bruk. Ved å sjekke rundt kan det hende at du finner tilbud som er langt mer lønnsomt for din bruk.

- Sett deg godt inn i tilbudene, og vurder konsekvensene før du slår til, rådgir Bugten.

Tjenester som hjelper deg med dette for mobilabonnement er for eksempel telepriser.no eller ringepriser.mobilen.no.

Kjøp heller brukt
Gundersen anbefaler også at slike oversikter sjekkes ut. Men han fraråder på sin side sterkt mot å kjøpe ting på kreditt eller leie.

- Småsummene du betaler ved å krite eller leie blir fort mye penger på et knapt studielån. Da er det bedre å spare opp og kjøpe når du har råd. Har du ikke råd er det bedre å la være og heller kjøpe brukt via Finn.no eller Zett.no. Her finner du mange saker som selges for en billig penge, eller til og med gis bort, som er fullt brukbare, påpeker Gundersen.


Forbrukerøkonom hos Sparebank1, Magne Gundersen, anbefaler at du heller kjøper brukt enn å kjøpe den nye flotte TV-en på kreditt.

Bruk angreretten
Det er samtidig ingen skam å snu. Om du har slått til på et tilbud og innser at dette rett og slett blir for dyrt, så er det fullt mulig å benytte seg av angreretten også hvis du har slått til på et tilbud på Internett eller på en stand. Du kan angre kjøpet innen 14 dager etter at du har mottat varen og informasjon om angreretten. For tjenester som for eksempel et mobilabonnement gjelder angreretten innen 14 dager etter du bestilte tjenesten og fikk informasjon om angreretten

For flere råd om hvordan studielånet kan vare lengst mulig kan du gå inn på www.forbrukerportalen.no.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen