Vårens kompakte nyheter

Det har vært mye snakk om digitale speilreflekskamera den siste tiden, men vi skal ikke glemme bort kompaktkameraene. Ikke alle vil drasse rundt på en halvkilo kamera hver gang det skal tas bilder, og vi har sett en rivende utvikling i kompaktkamera-teknologi.

Ikke se deg blind på megapiksler
Faktisk har utviklingen gått så raskt at vi har lyst til å rope stopp – i alle fall på ett område. Produsentene ser ut til å ville stappe stadig flere megapiksler inn i kompaktkameraene, men det betyr slett ikke at bildekvaliteten blir bedre. Tvert i mot, i mange tilfeller kan megapiksel-racet føre til dårligere kvalitet på bildene dine.

Årsaken er at det krever mer av kameraet å behandle de større datamengdene, noe som gjør kameraet langsommere og du må investere i større minnekort. Et annet problem er at når oppløsningen øker og størrelsen på bildebrikken i holdes lik, må kameraet forsterke signalet mye. Det kan gi økt støy i bildet, og for å holde kameraet kompakt, er det ikke alltid bare å øke størrelsen på bildebrikken.

Tenk på ditt bruk
I tillegg krever mange megapiksler og høyere oppløsning mer av objektivet, og mange klarer ikke å holde følge med oppløsningen på bildebrikken. Da hjelper det lite å øke oppløsningen på kameraet ytterligere.

En tommelfingerregel er at seks megapiksler holder fint til å skrive ut bilder i A4-format. Skal du enten beskjære bildene dine kraftig eller skrive ut større kopier, må du høyere opp i antall megapiksler.

Med andre ord – ikke bare se etter antall megapiksler når du titter på de 20 kompaktkameraene som kommer i butikk i vår.

To fra Samsung
Samsung kommer med to kompaktkamera denne våren, NV30 og NV24HD. Sistnevnte er selskapets første HD-kamera, har 10 megapikslers oppløsning og videoopptak i HD-kvalitet. Mp bildeoppløsning og videoopptak i 720p kvalitet med 30 bilder i sekundet.

I tillegg blir det utstyrt med en 2,5 tommers Oled-skjerm, en skjermtype som hittil har vært forbeholdt MP3-spillere og som skal gi klarere bilder og lavere strømforbruk enn vanlige LCD-skjermer.

NV24HD får også, som navnet antyder, 24 mm vidvinkel, en funksjon man ikke ser ofte i kompaktkamera. Av funksjoner finner du i tillegg finne det bildestabilisator og ansiktsgjenkjenning, og en funksjon som automatisk tar bilde når personen du vil ta bilde av smiler. NV24HD vil støtte SD-, MMC- og SDHC-kort og får 20 MB innebygd minne.

NV40 har også ti megapikslers oppøsning, men skjermen er noe mindre – 2,5 tommer. NV30 er også utstyrt med sensorer som justerer lysstyrken etter lysforholdene, slik at du, i teorien i alle fall, alltid ser bildet som vises på skjermen best mulig. NV24HD koster rundt, mens NV30 koster kroner.


Fra venstre: Samsung NV24HD og NV30.

To fra Nikon

Kameraene Coolpix S52 og S52c er egentlig like kamera, bortsett fra at S52c er utstyrt med trådløst netttilkoblingsmuligheter. Med denne skal du enkelt kunne koble deg opp til Nikon sin egen nettjeneste for billed- og videolagring, My picturetown. Tilkoblingen gir ikke muligheter til å koble opp mot andre nettsider, men via My picturetown lover Nikon at du med enkle tastetrykk skal kunne overføre bildene til Flickr.

Både S52 og S52c kommer med tre tommer stor skjerm, ni megapiksler oppløsning, tre ganger optisk zoom og billedstabilisator. S52 koster rundt 2.290 kroner, mens S52c er hakket dyrere og koste 2.690 kroner.


Fra venstre: Nikon S52 og S52c.

Tre fra Fujifilm
Fujifilm kommer med tre nye kamera denne våren, fra en billige og enkle Finepix J10 til det betraktelig mer avanserte F100fd. For å starte med det enkleste først, har J10 8,2 megapiksler og en lysfølsomhet på opptil 1600 ISO. Kameraet har optikk fra Fujinon som gir deg 3x zoom fra 38 mm – 113 m. De 14 forhåndsprogrammerte motivprogrammene skal gjøre det enkelt å ta bilder under ulike opptaksforhold som nattfotografering, snø, strand, fyrverkeri, sport, og mer. Kameraet har et internminne på 12 MB som gjør det mulig å ta fra fire til 75 bilder uten minnekort, og kommer i fargene sort og sølv.

Finepix Z20fd er en oppgradering av selskapet Z10fd, og har fått 10 megapikslers oppløsning. Her er fokus mye på design, med metallhus og integrert objektiv i fargene sort, blå, rød, grønn, og rosa. I tillegg er kameraet tynt, bare 20,5 mm på det tykkeste. Kameraet er også utstyrt med ansiktsgjenkjenning, automatisk fjerning av røde øyne og videofunksjon.

Toppmodellen denne våren er likevel F100fd. Her får du 12 megapiksler og 5x optisk zoom og ISO helt opp til 6400 og 12800 om du går ned til tre megapikslers oppløsning. Fujifilm har også puttet inn bildestabilisator, og kameraet har også vidvinkel tilsvarende 28mm. Selskapet har overført teknologien fra sitt S5-Pro speilreflekskamera til F100fd, sier selv dette gjør at kameraet kan fange opp flere detaljer, fargetoner og nyanser enn tidligere.
Prisene for de nye Fujifilm-kameraene starter på 1.300 kroner for J10, 1.800 kroner koster Z20fd, mens toppmodellen F100fd vil ligge rundt 3.200 kroner.


Fra venstre: Fujifilm Finepix F100fd, Z20fd og J10.

Fem fra Olympus
Olympus har ikke mindre enn fem ulike kamera for våryre fotografer. De to nye tøffingene Mju 850 SW og Mju 1030 SW er begge støtsikre og vanntette, men ikke til samme grad. Olympus Mju 850 er laget for å tåle fall fra 1,5 meter, kan brukes på dyp opptil 3 meter og kan i tillegg overleve opptil -10 grader, ifølge selskapet selv. Mju 1030 er enda tøffere, og tåler fall fra to meter, dyp ned til 10 meter og er garantert å tåle trykk på opptil 100 kilo.

Oppløsningen er på henholdsvis 8 og 10 megapiksler, her er det lagt til ansiktsgjenkjenning og du kan ta ti sekunder video med lyd. I tillegg har Olympus Mju 1030 en vidvinkel som tilsvarer 28 mm ved fullformat. Olympus Mju 850 og Olympus Mju 1030 koster henholdsvis 2.700 og 3.600 kroner.

De tre andre kameraene er ikke like tøffe. Mju 840, Mju 1010 og Mju 1020 har fått en ny type linseelement som Olympus mener gir høyere bildekvalitet. Nytt i disse modellene er også ansiktsdetektering, slik omtrent alle har nå, og skyggejustering av mørke områder.

Mju 840 får 5x zoom, 8 megapiksler og en 2,7 tommers skjerm. Mju 1010 får den samme skjermen, men 10 megapiksler på en noe større sensor og 7x zoom. Mju 1020 er nesten helt identisk med 1010, men får en skjerm som er bedre i sterkt lys. Sistnenvte vil i hovedsak bli solgt i et deluxe-kit som også inneholder en veske og en klokke. De har en veiledende pris på 2.290 kroner for Mju 840, 2.790 kroner for Mju 1010 og 2.990 kroner for Mju 1020 i deluxe-kit.


Olympus Mju 1030 er en tøffing.

Fire fra Casio
Casio kommer med fire nye modeller denne våren, blant dem det selskapet selv hevder er verdens minste og tynneste kompaktkamera med 10 megapiksler. Exilim Card EX-S10 kommer i fargenen rød, blå, sølv og sort, har en 2,7 tommers skjerm, 3x optisk zoom og 1/2.3" sensorstørrelse.

Exilim Zoom EX-Z80 er en liten og enkel modell, som kan leveres i seks farger. Med sine 100 gram det faktisk lettere enn det Casio kaller verdens tynneste, men så har dette også ”bare” åtte megapiksler. Ellers har det mange av de samme funksjonene som EX-S10, men ser ikke like elegant ut.

De to siste kompaktkameraene er Exilim Zoom EX-Z200 og EX-Z100. Dette er de to største modellene i serien, og er nesten helt like, bortsett fra fargen. Ser vi nøye på spesifikasjonene er EX-Z200 1,5 mm tykkere enn lillebror, og har bildestabilisator.. Begge har en 2,7 tommers skjerm, 4x optisk zoom og 28 mm vidvinkel.

Alle de fire modellene har også en automatisk lukkerfunksjon som gjør det mulig å ta bilder i rett øyeblikk, for eksempel akkurat når noen smiler. Alle modellene kan også opp video, og prisene ligger rundt 2.300 kroner for EX-S10, 1.700 kroner for EX-Z80, 2.400 kroner for EX-Z100 og 2.600 kroner for EX-Z200.


Fra venstre: Casio Elixim Card EX-S10, Zoom EX-Z80, Zoom EX-Z200 og EX-Z100.

Tre fra Canon
Canon benytter våren til å utvide sitt Ixus-sortiment, og lanserer Ixus 970 IS, Ixus 90 IS og Ixus 85 IS. Førstnevnte skal erstatte selskapets 950 IS, og har fått 5x zoom til hele 185 med mer, batterikapasiteten skal være forbedret og du får 10 megapikslers oppløsning. Skjermen er på 2,5 tommer og bildestabiliseringen skal også være kraftig forbedret.

Det finnes 18 programinnstillinger, blant annet spesielle programmer for solnedgang, barn og dyr. De integrerte fotoeffektene i Mine farger kan brukes under eller etter fotografering, og du kan også ta opp video.

De to andre Ixus-ene som er nesten identiske, unntaket er designet og en skjermstørrelse på henholdsvis tre og 2,5 tommer. Ixus 85 IS er også tilgjengelig i to versjoner, enten med sort eller sølv utførelse av detaljene rundt kamerahuset. Begge modellene har har optisk bildestabilisator med linseskift, og en skjerm på henholdsvis tre og 2,5 tommer med et belegg som ifølge Canon skal motvirke skinn og reflekser. I motsetning til 90 IS har 85 IS fått optisk søker, som gjør det lettere å holde kontroll på motivet når man fotograferer i sterkt sollys. Canon Ixus 970 IS koster rundt 3.300 kroner, 90 IS rundt 2.800 kroner og 85 IS rundt 2.700 kroner.


Fra venstre: Canon Digital Ixus 85 IS, 90 IS og 970 IS.

Ett fra Panasonic
Panasonic lanserer bare ett kamera denne sesongen, men det gjør de til gjengjeld til gangs. I Lumix FX500 har selskapet samlet all sin kunnskap om elektronikk og optikk, og kommet med en toppmodell i kompaktklassen. Her får du 25 mm vidvinkel, 5x zoom og tre tommers trykkfølsom skjerm. Oppløsningen er på 10 megapiksler, og den intelligente automodusen skal kunne gjette hva du tar bilde av og tilpasse innstillingene til motivet. Du styrer mange av menyvalgene med en liten joystick på kameraet, i tillegg til den trykkfølsomme skjermen.

Funksjoner som at ISO-kontrollen registrerer om motivet er i bevegelse før bildet blir tatt, og justerer lukketid og ISO-innstilling for optimal eksponering og skarphet, skal hjelpe deg å ta gode bilder. FX500 kan også spille inn film i HD-kvalitet (1290 x 720), og kameraet har komponentutgang for videre avspilling på HD-klare TV-er. Prisen ligger rundt 3.800 kroner.


Panasonic Lumix FX500.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen