Test

Vårens beste kjøp?

Testresultater

Nokia 6290

Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 5
Prisklasse
Prisklasse score : 4
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 4
Design
Design score : 3

Testresultater

Nokia 6290

Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 5
Prisklasse
Prisklasse score : 4
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 4
Design
Design score : 3
For selv om vi kanskje ikke har helt sansen for utseendet på Nokia 6290 er det mye i denne telefonen som ser ut til å ha blitt gjort riktig. Den har tross alt de fleste funksjoner en trenger i 2007, samtidig som prisen ser bra ut.

Praktisk, men kjedelig

Designet er imidlertid ikke noe å snakke høyt om. Riktignok er det en robust foldemobil med alt det den trenger av taster, skjermer og utganger. Et virkelig praktisk design. Som så ofte med mobiltelefoner som er praktiske, er sjelden utseendet det mest spennende. Denne mobilen er både kjedelig, stor og tung. Dimensjonene er tross alt på 94 x 50 x 21 og vekten er på 115 gram. Her er vi så langt fra syltynne designmobiler vi kan komme.

Tastene er imidlertid suverene. Vi må imidlertid innrømme at vi ikke hadde ventet noe annet. Nokias flippmobiltaster er som regel helt på topp og denne mobilen fungerer suverent både til meldinger og e-post.

Nye Series 60

Nokia 6290 har også fått med seg den nyeste versjonen av Series 60-systemet til Nokia. Dette Symbian-baserte operativsystemet har virkelig blitt utviklet heftig de siste årene. Nå fremstår det også overraskende raskt.

Menyvalg som på andre Series 60-telefoner fort kan ta et par sekunder går på et blunk i denne telefonen. Til tider går det så raskt at vi tar oss i å tenke at dette må være en langt enklere Series 40-mobil.

Når vi går gjennom innholdet finner man imidlertid raskt ut at 6290 ikke er noen lettvekter på nivå med Series 40-mobilene til selskapet. Her finnes alt som trengs av kontorapplikasjoner (Quick office), nytteprogrammer (notisblokk og kalender) og ekstra krydder (WorldMate).

Største problemet til dette brukergrensesnittet er at det ikke alltid er like lett å finne frem. Selv om det har blitt bedre enn Series 60 har vært før er det fremdeles langt igjen. Logikken i menystrukturen er faktisk langt fra like bra som det Nokia egentlig er kjent for. De trenger å ta seg flere runder internt i UI-avdelingen på akkurat dette punktet.

Arbeidsjern

Når det gjelder den trådløse teknologien i Nokia 6290 mangler denne mobilen kun turbo-3G (HSDPA) og WLAN-støtte. Den har firebåndsstøtte, EDGE og 3G. Man kan nesten ikke kreve HSDPA av en mobiltelefon enda, så dette er utvilsomt et arbeidsjern Nokia har kommet med. Den fungerer derfor bra som kompanjong til den bærbare.

Skjermene på denne telefonen er faktisk noe av det bedre vi har sett. Den interne skjermen er på akkurat like høyt nivå som vi forventer. 2,2 tommer stor med QVGA-oppløsning (240 x 320). Men det er den eksterne skjermen som er den store overraskelsen. Høy oppløsning og bra størrelse, gjør at det er enkelt å styre flere av de viktigste funksjonene på telefonen uten å åpne den. En stor bonus og langt bedre enn den store majoriteten av foldemobiler på markedet.

Lyden i telefonen er også et positivt kapittel. Den har et sett stereohøyttalere som faktisk er overraskende bra til å være en mobil der MP3-funksjonaliteten ikke er fremhevet. Det burde den faktisk vært. For det er både en bra mediespiller, radio og egen hodetelefoninngang i 6290.

Nå er den ikke utstyrt med så mye minne at den enkelt kan brukes til dette formålet. Bare 50 megabyte minne er Nokia 6290 utstyrt med fra ”naturens” side. Den har imidlertid støtte for microSD-minnekort, så for noen hundrelapper kan man øke kapasiteten radikalt.

Det kan også være en fordel hvis kameraet skal brukes mer enn en gang innimellom. Nå skal vi ikke hevde at dette er noen dedikert kameramobil. Kvaliteten på bildene er nemlig helt ordinær, men tomegapikselkameraet leverer helt greie situasjonsbilder. Men noen bilder til å sette inn i fotoalbumet får du ikke her.

Vårens beste kjøp

Talekvaliteten på Nokia 6290 er av ypperste merke. Nå har vi faktisk testet flere telefoner i det siste som ikke gjør dette til en like stor selvfølge som det burde være. Nokia 6290 er imidlertid imponerende på dette området. Batteriet er derimot ikke like bra. Det holder i én dag med aktiv bruk, så nattlig lading er påkrevd.

Prisen på Nokia 6290 er det som gjør oss begeistret for denne telefonen. For det finnes bedre telefoner på markedet. Spørsmålet er om det finnes noen som er like bra, samtidig som de er så billige. Telefonen koster nemlig i underkant av 3 000 kroner, noe som gjør denne telefonen til kanskje vårens beste kjøp. Vi har i hvert fall ingen problemer med å anbefale den.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen