Våre favorittmobiler: Del 6

Jeg må ærlig innrømme at jeg søkte meg til Amobil i sin tid fordi jeg ønsket å prøve alt av telefoner. Jeg har alltid likt tekniske løsninger, helt siden jeg fant den gamle radioen på loftet hjemme som fire-åring. Men etter at jeg så hvor utviklingen gikk på mobilfronten, var jeg tapt.

Samtidig som jeg ønsker å prøve alt er jeg alltid kritisk. Som det stadig blir bemerket på kontoret har jeg alltid en kritisk bemerkning eller hundre hver gang jeg tar i en ny telefon, noe som har ballet på seg etterhvert som jeg har sett hva som er mulig å få til. IPhone har satt standarden og kravene til en musikktelefon lysår frem, mens Nokias S60-telefoner fortsatt er en ubestridt konge på nyttefronten i mine øyne.

Samtidig er det noen telefoner jeg alltid vil huske - av forskjellige grunner. Enkelte fordi de introduserte noe helt nytt, som videotelefoni, kamera, og fargeskjerm. Andre fordi de ble "livsledsagere" over flere år, og det var nesten vemodig i det du tok ut SIM-kortet for siste gang og sendte telefonen med enveis-billett til nederste skuff i nattbordet.

Motorola M3288

(Foto: Motorola)
(Foto: Motorola)

Den første telefonen min var et realt slagvåpen. Motorola hadde i sin tid en viss hånd om 1-kronersmarkedet i landet, og selv om telefonene deres hadde navn som du verken husket eller klarte å se logikken i endte jeg opp med en M3288 i lommen.

Her var det ikke snakk om noen fancy tilleggsfunksjoner eller lekker designfaktor. Klubben var til for å ringe med, og til nøds sende tekstmelding, dersom du overlevde å sende meldinger KUN MED STORE BOKSTAVER. Jeg har enda ikke funnet ut hvordan jeg skrur av caps-locken.

Samtidig var det begynt å bli et visst rivaleri i venneflokken på hvem som hadde den kuleste telefonen. Enkelte hadde allerede snappet opp at Nokia var det heteste på markedet, og hadde gått til det smarte innkjøp av en Nokia 3210.

Jeg derimot skrøt av at skjermen min var bedre. Men utstikkende antenne og vekt på 170 gram ble endeliktet for M3288. Min neste telefon ble en Nokia 3330.

Sony Ericsson T610

Etter at 3330 hadde tatt nærkontakt med asfalten en gang i 2003 fant jeg ut at jeg ville ha en telefon med fargeskjerm. Sony Ericsson T610 hadde nettopp kommet ut på markedet, og etter å ha siklet etter T68i i nærmere et år fant jeg ut at min Nokia-karriere til nå var over.

Dette viste seg å være en innertier av de sjeldne. Greit nok, T610 hadde knapt plass til 30 bilder med kameraet, var treg som en 90-åring med rullator og benbrudd og hadde en gyselig dårlig Java-motor i tillegg til Mophun. Men den var noe av det lekreste jeg hadde holdt mellom mine ti fingre. Og den hadde kamera og etter datidens standarder høyoppløst fargeskjerm.

Noe annet nytt med T610 var at telefonen hadde polyfoniske ringetoner, e-post og WAP. Mens polyfoniske ringetoner i dag er like avleggs som fax og telegraf, er e-postfunksjonen noe jeg har brukt mer og mer på telefonene mine de siste årene. Det startet altså med T610.

Mitt forhold til T610 bød på mange lykkelige år. Telefonen var lenge helt i tet teknologisk overfor konkurrentene, og lenge var også T610 noe av det ypperste du kunne ha dersom du slåss om å ha den stiligste mobiltelefonen blant venner og kjente.

Nokia 6630

(Foto: Nokia)
(Foto: Nokia)

Neste store forelskelse på mobilfronten var Nokia 6630. Den første Series60-telefonen jeg brukte ble også den jeg har likt best til nå. Og det er kanskje ikke så rart. 6630 var en av de første virkelig avanserte smarttelefonene som gikk an å få med seg uten trillebag, og med både 3G og megapikselkamera under panseret sier det seg selv at denne telefonen sparket rimelig bra fra seg.

Det andre kjekke med 6630 var at telefonen hadde plass til minnekort. Riktignok var minnekortene i 2004 vel syv ganger størrelsen av dagens microSD og lagret knappe 128 MB på det meste. Men det å kunne bytte ut minidisc-spilleren med mp3-spiller på mobiltelefonen var unektelig kult. Til tross for at du knapt fikk plass til 20 mp3-låter og måtte leve med mono-lyd.

Men det største minuset med 6630 var nok at du ikke fikk brukt 3G-støtten i Norge. Verken Telenor eller NetCom ønsket å åpne 3G-nettene sine før et år senere, noe som lot meg i stikken med fortsatt lusen GPRS-tilkobling.

Videotelefoni og annet snop ble dermed liggende på en hylle utenfor rekkevidde og jeg fant snart frem både Sony Ericsson og K700i og K750i før det ble Nokia en gang til.

Nokia E65

(Foto: Nokia)
(Foto: Nokia)

Etter mange år med både Nokia, Sony Ericsson og Samsung må jeg si at det etterhvert er mye som skal til for å imponere. Men én telefon har klart jobben i nyere tid: Nokia E65. En av grunnene til at jeg liker denne så godt er at jeg vant den i en konkurranse, noe jeg aldri pleier å gjøre.

Men mest fordi den har alt jeg trenger pluss litt til og fordi den ser rimelig bra ut. Alt jeg trenger. Det var i sin tid SMS og muligheten til å se hvem som ringte deg.

Nå er kravet gått opp til 3G, Wi-Fi, kamera, stor fargeskjerm med minst 240 x 320 punkters oppløsning, batteri som varer minst to dager, skikkelig nettleser, minnekort, e-postleser og en kalender som kan gjøre så og si alt. Ikke rent lite, selv på en telefon i dag.

E65 gjør alt dette. Nå slipper jeg å dra frem Mac-en min hver gang jeg sitter på nettkafé og skal sjekke e-post og nyheter. Jeg bruker bare 3G-støtten eller Wi-Fi, dersom det er tilgjengelig. Og hva trenger jeg kompaktkamera for, når alt som er verdt av minner kan lagres på telefonen? God bildekvalitet får du ikke før du har speilrefleks uansett.

Og der er jeg fortsatt. Til tross for at jeg er innom minst 10 mobiltelefoner hver måned, har brukt både iPhone og det feteste både HTC og Nokia klarer å fremstille, så er og blir E65 favoritten min inntil videre. Men kan hende at det endrer seg på Mobile World Congress om noen uker i Barcelona. Dit skal jeg ihvertfall!

Simen J. Willgohs
Journalist, Amobil.no

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen